Нашата дейност

За какво най-често теглим кредит

Публикувано на 15 януари 2020 от Валентина Райнова

За какво най-често теглим кредит

Българите над 50 години кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома, нова кола или ваканция.

Подобно на много европейци, тази нова тенденция се дължи на факта, че стандартът на живот на все повече хора у нас се повишава и се доближава до европейското разбиране за средна класа.

Това показват данните от новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, което излиза два пъти годишно – през пролетта и есента. То представя информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от заявленията за кредит, получени от БНП Париба Лични Финанси.

50 е новото 30: Купуваме си нова кола и пътешестваме след 50-те

Интересна новина е, че заявленията за кредит с най-голяма средна сума, 8 417 лв., са подадени от хора на възраст 50-59 години. Те кандидатстват за най-големи кредити за покупка на употребяван автомобил – 8 262 лв. и ваканции – 3 442 лв. Също така тези клиенти заявяват и кредити за ремонт със средна сума 8 262 лв. и за покупка на нова кола за средно 16 279 лв. Двете цифри са над средните за категориите от съответно 7 075 лв. и 15 561 лв.

Кандидатстваме за по-големи потребителски кредити

Средно над 7 000 лв. е сумата, за която сме кандидатствали в периода юни-ноември 2019. Това е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 - май 2019. Кредитите с най-висока средна сума са за обединяване на задълженията – 9 524 лева, което е ръст от 9,8% в сравнение с предходното полугодие.

За какво най-често теглим кредит?

Разчитаме на заем, за да ремонтираме дома си. Близо 36% от заявленията за потребителски кредит са за кандидатстване за потребителски кредити за ремонт на дома. След това се нареждат кредитите за консолидация и за покупка на употребяван автомобил. На втора позиция са кредитите за обединяване на задължения с 28,8% от заявленията. След тях се нареждат заемите за покупка на употребяван автомобил с 13,6% от молбите. Делът на тези заеми също отчете лек ръст през лятото.

Как най-често кандидатстваме?
 

Наблюдава се постоянно висок интерес към алтернативните канали за кандидатстване. В периода юни-ноември 2019 година 37% от заявленията за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси бяха подадени онлайн. Интересна тенденция е, че 76% от тези заявки бяха попълнени през мобилни телефони. Средната сума на онлайн заявленията е 6 742 лв.

„Хората оценяват високо удобството и прозрачността на продуктите ни“

Във връзка с новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България заяви: „Ръстът на средната сума на заявленията за потребителски кредити, подадени към нашата компания показва, че хората приемат БНП Париба Лични Финанси за доверен партньор при реализацията на своите проекти.“

Научи повече информация за обзора „Потребителският кредит на българина”.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации