Лични финанси

За какво да внимаваш, когато си купуваш техника?

Публикувано на 22 май 2019 от Валентина Райнова

За какво да внимаваш, когато си купуваш техника?

Разнообразието от черна и бяла техника е огромно и човек понякога може да се изгуби в морето от оферти.

Предлагаме ти няколко съвета за какво да внимаваш, когато си купуваш техника.

Съвет 1: Първо се информирай, после пазарувай

Независимо за какво си тръгнал по магазините – дали за телевизор или за прахосмукачка – не го прави, преди да си прочел информация за продукта, който търсиш. Например, при смартфоните трябва да се внимава дали имат допълнителни екстри като слот за карта за памет или са водоустойчиви. На пръв поглед маловажни функции, но необходими в днешно време. В интернет пък вече може да се открие много информация, както и коментари и отзиви за различни стоки и продукти. Така можеш да прочетеш и да видиш какво е мнението на клиенти, закупили техника, която ти търсиш и да вземеш информирано решение.

Съвет 2: Купувай техника, която може да бъде ремонтирана и има сервиз за поддръжка

Големите производители предлагат сервизна поддръжка и безплатен ремонт в рамките на гаранцията на продукта, но е хубаво като потребител да изискваш информация. Това важи и за покупки в интернет. Затова внимавай, когато купуваш техника и провери къде се предлага сервизна дейност, защото е възможно ремонтът да не се случва на територията на България. Никога не се знае дали няма да ти се наложи да ремонтираш новата пералня само няколко месеца след като си я купил. А ако това трябва да стане в друга страна, определено ще отнеме доста време. Не подценявай и условията за ремонт – попитай какви са, колко време важат и има ли възможност за евентуална замяна на стоката, ако няма как да бъде поправен проблемът.

Съвет 3: Провери дали техниката е съвместима

Технологиите навлязоха почти във всичко, което ни заобикаля. Затова не подценявай важността на тази функция – съвместимост на всички уреди, които имаш. Попитай продавач-консултантите в магазина или се информирай предварително от официалните сайтове на производителя. Всеки продукт би трябвало да има описание, в което да можеш да намериш необходимата информация за съвместимост с други уреди. Не е излишно да попиташ и дали ако си купиш техника, която се управлява през интернет, има приложение, което работи и в България. В днешно време можеш да пуснеш от разстояние бойлера или климатика, но ако приложението не е съвместимо, това би било проблем.

Съвет 4: Техника на промоция – плюсове и минуси!

В днешно време можеш да намериш промоционални оферти навсякъде – големите търговски вериги ни заливат с примамливи предложения, онлайн магазините изкушават с ексклузивни оферти, а и по-малките магазини също търсят начини за привличане на клиенти. Съветваме те предварително да провериш какво включват промоциите. Например, дали в цената е включена доставка, удължена гаранция и дали има подарък към стоката – това са плюсове, от които можеш да се възползваш. Така една промоционална оферта може да се окаже много добър и изгоден вариант да си купиш нещо ново.    

Съвет 5: Купувай техника на изплащане – по-удобно е!

Купуването на стоки на изплащане вече не е нещо страшно, а удобен и лесен начин да се сдобиеш с нов телевизор, хладилник или дори мебели. И данните на последното издание на популярния рейтинг "Топ 10 на изплащане" от БНП Париба Лични Финанси го доказват.

Според тях през първата половина на 2018 г. 58,6% от мъжете, подали заявления за кандидатстване за кредит за стоки на изплащане, са си купили телевизори. В същото време, дамите се грижат за комфорта - 66% от заявленията, подадени от жени, са за дивани и 64,2% - за матраци и обзавеждане за спалня.

Затова, в променящия се свят, в който технологиите са навсякъде, БНП Париба Лични Финанси се стреми непрекъснато да подобрява процесите си в услуга на своите клиенти. За да отговори на нуждите им и за да подобри клиентското преживяване, компанията създаде нов процес за електронно подписване на договор при онлайн покупка на стоки на иплащане.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации