Лични финанси

За какво да внимаваш, когато пазаруваш онлайн с кредитна карта

Публикувано на 16 декември 2020 от Мария Христова

За какво да внимаваш, когато  пазаруваш онлайн с кредитна карта

Независимо от удобството на интернет услугите, не забравяй, че те крият и много рискове.

В последните месеци все по-често пазаруваме онлайн. Не защото изведнъж открихме технологиите, а защото така е по-сигурно, удобно и бързо. Затова и много хора продължават да използват модерните дистанционни канали за плащане и покупка.

Но покрай еуфорията от удобството на интернет услугите, не забравяй, че се крият и много рискове – като фалшиви сайтове, фишинг мейли, некоректни търговци и така нататък. Затова сме ти подготвили полезен списък за какво да внимаваш, за да не станеш жертва в онлайн пространството:

Провери, преди да платиш!

Предварителната проверка на сайта, от който ще пазаруваш е най-сигурният начин за предпазване от измами. Затова преди да поръчаш, си отговори на следните въпроси:

Адресът на сайта изписан ли е правилно? 

Има ли оставени контакти – данни за търговеца, телефон за връзка, адрес?

Уточнен ли е начинът на доставка и връщане на стоките, които поръчваш?

Безплатна ли е доставката?

Какви са начините за плащане?

Имаш ли актуализиран антивирусен софтуер?

Отговори си на тези въпроси, преди да предприемеш, каквито и да е действия, защото има опасност да се окажеш измамен, ако не си достатъчно бдителен. Дори и при най-малките съмнения, провери мненията за търговеца в интернет – вече има много потребителски групи и форуми, или дори се свържи с продавача и го разпитай. Ако не може или отказва да отговори въпросите ти, добре помисли дали да пазаруваш от този сайт.

Внимавай как и къде плащаш онлайн

Не пазарувай от офис компютри, свързани в голяма мрежа или през устройства, които си свързал с обществена Wi-Fi мрежа, защото така си по-уязвим. Когато приключваш поръчката и трябва да платиш сумата, непременно отново провери дали всичко е наред. Най-вече виж дали интернет връзката ти е защитена. Това може да го разбереш като видиш дали в рамката на прозореца на браузъра има символ на катинар, който се появява.

Провери, след като платиш!

Веднага след като си извършил плащането, провери сметките си – ако си направил плащането с кредитната си карта, виж в интернет банкирането си дали всичко е наред и дали сумата, която е трябвало да платиш, е същата, която е изтеглена от картата ти.

Ако си правил онлайн плащане, задължително пази разписката при нужда от допълнителна проверка.

Ако си харесал нови гуменки или искаш да резервираш предстоящата ти лятна ваканция, но все още нямаш кредитна карта, можеш да се възползваш от възможността за покупка на изплащане с кредитна карта от БНП Париба Лични Финанси.
Научи повече как да пазаруваш сигурно с кредитната си карта.

Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Занимавам се с маркетинг и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам личните си финанси?
Вярвам, че управлението на личните финанси е философия. За да я разбереш напълно, трябва да се потопиш дълбоко.

Още мои публикации