Нашата дейност

За какво българите вземат потребителски кредит?

Публикувано на 14 юни 2017 от Кристиана Банкова

За какво българите вземат потребителски кредит?

Какви са проектите, които българите искат да финансират с потребителски кредит и за какви средни суми кандидатстват?

Според новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, изготвен от БНП Париба Лични Финанси хората кандидатстват за по-високи суми за финансиране на проекти като ремонт на дома, покупка на автомобил или подмяна на обзавеждане. В същото време намаляват сумите на кредитите за пари в брой, плащане на сметки и обединяване на задължения. Данните обхващат периода ноември 2016 г. – април 2017 г.

За какви проекти и суми кандидатстваме?

През изминалите 6 месеца, 72,4% от молбите, получени от БНП Париба Лични Финанси,  са формирани от целите ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил. По-малък е процентът  на молби – 27,6 %, получени за финансиране на покупки за обзавеждане, лечение, автомобилни ремонти, семейни тържества, плащане на сметки и пари в брой. 

Беше отчетен ръст на средния размер на кредита за финансиране на големи проекти. Сумата на заемите за ремонт нарасна с 12% до 5 168 лв. през последните 6 месеца. При потребителските кредити за покупка на употребяван автомобил също има ръст. Той е от 5,9% и средната сума достигна 5 567 лв., докато в периода май – октомври 2016 г. той беше 5 258 лв.

Спад беше регистриран при средния размер на сумите за пари в брой и плащане на сметки. В периода май-октомври 2016 г. хората са кандидатствали за кредити за пари в брой със среден размер 3 426 лв. През последните 6 месеца той се понижи до 2 732 лв. или с 20%. Средният размер на кредитите за плащане на сметки се понижи със 17,4% от 2 440 лв. през май – октомври 2016 г. до 2 016 лв. през ноември 2016 г. – април 2017 г. През последните 6 месеца, средният размер на кредитите за обединяване на задължения достигна до 6 480 лв, което от своя страна е  умерен спад от 170 лв., в сравнение с май – октомври 2016 г.

Какво означава промяната в средните суми?

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси повишаването на търсените суми за реализация на големи проекти и спадът при тези за текущи нужди е добър знак за състоянието на икономиката. Това показва, че хората мислят все по-малко за оцеляването си и планират реализацията на проекти, които ще повишат стандарта им на живот. Те са по-спокойни за състоянието на личните си финанси и са готови да харчат повече. Това ще доведе до ръст на потреблението, което е един от основните двигатели за развитие на икономиката.

А тук можеш да видиш и кои са най-търсените стоки, които хората купуват на изплащане с потребителски кредит.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации