Твоя бизнес

Все повече българи пътуват в страната и чужбина

Публикувано на 5 октомври 2017 от Веселина Евтимова

Все повече българи пътуват в страната и чужбина

Според последното проучване на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на 2017 г., 926,1 хил. българи са направили туристически пътувания. Спрямо същия период на 2016 г. тази цифра е показател за 68,3% увеличение.

Коя е най-посещаваната дестинация?

Преобладаващата част от българите – 89,4%, са предпочели България, докато само 9,4% са пътували в чужбина. Едва 1,2% са пътували както в страната, така и в чужбина.
През първото тримесечие на 2017 г. най-много туристически пътувания са реализирани от българите на възраст между 25 и 44 години (45,7% от всички пътували лица), като 10,8% от тях са пътували в чужбина.
Реализираните пътувания у нас, само в началото на годината отбелязват увеличение с 80,2%, тези само в чужбина - c 13,3%, дoĸaтo пътувалите в страната и чужбина намаляват c 20,2%.

Защо пътуват българите?

Дали заради многото семейни празници през първото тримесечие на 2017 година, но по-голямата част от реализираните пътувания в страната - 47% от тях, са били с цел „посещение на близки“. От друга страна, 39,6% от българите, които са предпочели да пътуват извън пределите на страната, са го направили с цел „почивка или екскурзия“.

Колко струва да пътуваш у нас и в чужбина?

Според данните на НСИ, най-голямото перо в бюджета за пътуващите българи в страната са за храна, коeто съставлява 37,7%. Транспортът е посочен като най-големия разход за тези, които са избрали чужбина. През първото тримесечие, средният разход за пътуване в страната с лични цели на един човек е бил 132 лева. Почти 5 пъти повече е струвало пътуването в чужбина или 500,88 лева на човек.
В началото на летния период много българи пътуваха в страната и в чужбина. Според данни на НСИ само през април близо 30 хил. българи са предпочели Гърция за тяхната почивка, дали тази бройка ще има драстично увеличение през следващите месеци, ще научим в края на годината. През това време продължавай да следиш още полезни материали и тенденции за твоя бизнес.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации