Твоя бизнес

Възходът на онлайн търговията у нас

Публикувано на 15 октомври 2015 от Катя Делипавлова

Възходът на онлайн търговията у нас

България е на 4-то място сред страните с най-голям ръст на онлайн търговията в региона на Източна Европа.

По данни на международната организация Ecommerce Europe ръстът в онлайн търговията у нас през отминалата година е 27%. Делът на интернет икономиката в БВП на страните от Европейския съюз през 2014г. достигна 2.45%, а очакванията за тази година са за ръст от 25%.

Кой пазарува онлайн в България?

У нас най-активната група потребители, които пазаруват през интернет, са на възраст от 24 до 35г. Интересното е, че жените купуват стоки през онлайн магазини много повече, отколкото мъжете. А някои от потребителите все още използват интернет само за сравняване на стоки и цени.

Какво пазаруват българите онлайн?

Според проучването на Ecommerce Europe технологичните продукти и облеклото са най-често пазаруваните стоки през интернет в България. Тази тенденция се потвърждава и от класацията “Топ 10 на изплащане“ на БНП Париба Лични Финанси, България, където челни позиции заемат телевизорите, смарт телефоните и лаптопите. Следващата категория на най- купуваните стоки в интернет са дрехите и спортното оборудване. Интересна тенденция е, че българите започват все повече да пазаруват и храна през интернет, както от онлайн магазини, така и от сайтове на ресторанти.

Как пазаруват българите онлайн?

Наскоро електронният магазин еMаg обяви своето проучване за нагласите на онлайн потребителите. Според него хората все по-често използват мобилните си телефони за пазаруване, като ръстът е с 67%. Въпреки повишението, най- предпочитани за поръчка през интернет остават устройствата с големи екрани, като лаптопите и настолните компютри.

И все пак бъдещето на онлайн шопинга предстои, а новите прогнози са за все по-голям ръст на интернет търговията.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации