Твоя бизнес

Възходът на онлайн търговията у нас

Публикувано на 15 октомври 2015 от Катя Делипавлова

Възходът на онлайн търговията у нас

България е на 4-то място сред страните с най-голям ръст на онлайн търговията в региона на Източна Европа.

По данни на международната организация Ecommerce Europe ръстът в онлайн търговията у нас през отминалата година е 27%. Делът на интернет икономиката в БВП на страните от Европейския съюз през 2014г. достигна 2.45%, а очакванията за тази година са за ръст от 25%.

Кой пазарува онлайн в България?

У нас най-активната група потребители, които пазаруват през интернет, са на възраст от 24 до 35г. Интересното е, че жените купуват стоки през онлайн магазини много повече, отколкото мъжете. А някои от потребителите все още използват интернет само за сравняване на стоки и цени.

Какво пазаруват българите онлайн?

Според проучването на Ecommerce Europe технологичните продукти и облеклото са най-често пазаруваните стоки през интернет в България. Тази тенденция се потвърждава и от класацията “Топ 10 на изплащане“ на БНП Париба Лични Финанси, България, където челни позиции заемат телевизорите, смарт телефоните и лаптопите. Следващата категория на най- купуваните стоки в интернет са дрехите и спортното оборудване. Интересна тенденция е, че българите започват все повече да пазаруват и храна през интернет, както от онлайн магазини, така и от сайтове на ресторанти.

Как пазаруват българите онлайн?

Наскоро електронният магазин еMаg обяви своето проучване за нагласите на онлайн потребителите. Според него хората все по-често използват мобилните си телефони за пазаруване, като ръстът е с 67%. Въпреки повишението, най- предпочитани за поръчка през интернет остават устройствата с големи екрани, като лаптопите и настолните компютри.

И все пак бъдещето на онлайн шопинга предстои, а новите прогнози са за все по-голям ръст на интернет търговията.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации