Нашата дейност

Устойчивият начин на живот и защо той е важен за бъдещето

Публикувано на 5 декември 2021 от Методи Пейков

Устойчивият начин на живот и защо той е важен за бъдещето

Полезни практики, чрез които да водим устойчив начин на живот

„Устойчив“ начин на живот (или на английски Sustainable Living) представлява намаляване на вредите, вече нанесени от човека върху природата. Устойчивостта е концепция, която насърчава да живеем предимно с ресурси, които земята ни предлага, без да й вредим по някакъв начин.
Независимо от това кои сме, къде живеем и какво правим, всички ние имаме морално задължениe един към друг като хора, към бъдещите поколения и всички видове, които обитават земята. Всеки един наш избор и действие имат по – голямо отражение върху бъдещето на земята от колкото предполагаме. Опитвайки се да въведем устойчивите навици в живота си правим избор, които подсигуряват бъдещето на нас, хората.

Какво може да правим, за да водим „Устойчив“ начин на живот:

Откажи се от хартиените фактури
Всеки човек и бизнес на планетата има сметки, които трябва да бъдат платени. Прегледай и прецени от кои хартиени фактури може да се откажеш. Това е един от лесните начини, по който ще допринесш за опазването на природата – като използваме по-малко хартия. Редовните ни сметки могат да ни бъдат изпращани по имейл, като така те са по-достъпни, организирани и защитени.

Използвай устойчиви продукти
В днешно време е много лесно да избереш устойчиви продукти. Има много компании, които правят устойчивостта свой приоритет. Избери марки, които използват рециклирана пластмаса и рециклируеми материали. Ако пък имаш бизнес, внимателното планирай в рамките на бизнес процеса по какъв начин може да се намали или спре изхвърлянето на производствени отпадъци. Всички ние можем да предприемем много прости стъпки за постигане на по - устойчиви практики, като например използване на бамбук, вместо пластмасови прибори за еднократна употреба, подмяна на флуоресцентни тръби с LED крушки, да си носим чашка за кафе, вместо всяка сутрин от местната кафетерия да ни дават за еднократна употреба и още много други.

Промени начина си на придвижване
Опитай се да замениш автомобила си, доколкото е възможно, поне за къси разстояния. Това ще помогне за намаляване на въглеродните емисии, като по този начин ще помогнеш за опазването на околната среда. Може да избереш електрическа кола, велосипед или да ходиш пеша, ако живееш в по-малък град. Това е чудесен начин да поддържаш физическата си активност, както и да намалиш употребата на транспорт с гориво.
Ако няма възможност да ходиш пеша или да използваш обществен транспорт, предложи на колегите си да пътувате заедно, вместо да карате по отделно. Или карайте, само когато е наложително. Така малките последователни действия се отразяват и в дългосрочен план.

Намалиш потреблението на енергия
Устойчивите бизнес практики водят до значително намаляване на дългосрочните разходи за енергия. Някои бързи инициативи, като преминаване към енергийно ефективно осветление, съгласно производствения график, намаляват дългосрочните разходи за електричество. Използването на слънчева и вятърна енергия, заедно с енергийно ефективно оборудване, намалява месечните сметки за комунални услуги. Намаляването на консумацията на енергия всъщност е положително нещо за бизнеса, като им помага да станат по-ефективни като цяло.

До какво водят всичките тези усилия:
•Подобряване на качеството на въздуха
•Запазване на природните ресурси
•Подобряване на общото здраве
•Запазване на ресурси за бъдещи поколения
•Забавяне изменението на климата

Устойчивите навици подобряват качеството ни на живот, защитават нашата екосистема и съхраняват природните ресурси за бъдещите поколения. В корпоративния свят устойчивостта е свързана с цялостен подход на организация, включващ всяка една дейност, от производството до логистиката до обслужването на клиенти. Преминаването към устойчиви „еко“ навици са не само полезни за компаниите това максимизира ползите от екологичния фокус в дългосрочен план.

Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Занимавам се с маркетинг и комуникации.
Как управлявам финансите си?
Като млад човек се опитвам да следя какви разходи имам и каква част от финансите си мога да спестявам за бъдещи идеи и проекти.
Още мои публикации