Нашата дейност

Устойчиви финанси: що е то?

Публикувано на 24 октомври 2018 от Веселина Евтимова

Устойчиви финанси: що е то?

Все по-често чуваме да се говори за зелен бизнес, социално-отговорен бизнес, устойчиво инвестиране, но какво означават всички тези термини?

Какво са "устойчиви финанси"?

В основата на концепцията на термина „устойчиви финанси“ е идеята за една дългосрочна визия за инвестиране, която е социално-отговорна и не вреди на околната среда. Целта е да се съчетаят добри икономически резултати с положителното  и етично въздействие като се вложат средства в проекти и организации, които допринасят за устойчивото развитие на даден сектор.

Как се финансират устойчиви проекти?

Един от най-популярните начини е със социално-отговорно инвестиране, което включва придържане към определени екологични, социални и корпоративни критерии за управление на ресурсите и компанията. Различните видове за социално отговорно инвестиране са: зелени финанси (средства, които отиват за борба с промените в климата и помагат на компаниите да намалят екологичния си отпeчатък); социално финансиране (това включва всички ресурси, вложени в спестявания и социални проекти); социален бизнес (всеки бизнес, които е не само печеливш, но и помага на обществото и околната среда).

Защо BNP Paribas е лидер в устойчивите финанси?

BNP Paribas Personal Finance S.A. e лидер не само в потребителското кредитиране във Франция и Европа. Компанията има повече от 17 500 служители, развива своята дейност в 33 държави и с няколко зелени инициативи и международни партньорства няма аналог в бранша. BNP Paribas инвестира в зелени акции – акции във фирми, които са активни в конкретни социални и природосъобразни сфери, но и които показват стабилен финансов потенциал. BNP Paribas подпомага развитието на локални бизнеси и спонсорира развитието на търсенето на възобновяеми източници на енергия. През изминалата година групата взе и участие в три големи международни събития, посветени на промените на климата: Climate Finance Day, Tech for Planet и One Planet Summit.

Това са само част от причините тази година BNP Paribas да получи приза „Най-добра банка 2018” на престижното финансово издание Euromoney, в категорията за устойчиви финанси. Така медията акцентира върху значимите стъпки, с които BNP Paribas оказва положително въздействие върху обществото. Като например решението на групата да прекрати финансирането на шистов добив на нефт и газ, извличане на петрол от катранени пясъци, както и да прекрати инвестициите си в тютюневата индустрия. В края на 2017 г. банката пренасочи 155 млрд. евро към финансиране на проекти с пряк принос за постигане на устойчиво развитие, очертано в целите на ООН.

"В БНП Париба поставяме устойчивите финанси в сърцевината на нашия бизнес модел. Убедени сме в решаващата роля на банките в процеса, който обединява личности, бизнес и инвеститори за насочване на ресурси към инициативи за преодоляване на основните обществени и екологични предизвикателства“ сподели Жан-Лоран Бонафе, главен изпълнителен директор на БНП Париба,  за Euromoney.

БНП Париба отстоява принципите си дори и това да означава понякога отказ от сделки или излизане от неустойчиви бизнес сектори. Така се популяризират и се създават нови инициативи за устойчиви финанси. А този бизнес е важен за всички нас, децата ни и планетата. Можеш да разбереш повече за социалните ни инициативи в България на сайта ни.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации