Лични финанси

Спести пари с домашен фитнес

Публикувано на 12 октомври 2015 от Янита Минкова

Спести пари с домашен фитнес

Фитнес инструкторите казват, че най-добрата фитнес зала е тази, покрай която минаваш всеки ден. Това води до заключението, че домът е най-доброто място за тренировки и упражнения.

Замислял ли се се, че таксата за членство във фитнеса е само част от разходите, които правиш, за да го посещаваш редовно? Ако към месечния абонамент добавиш и допълнителните разходи, като транспорт, екипировка, напитки и други, може да се окаже, че това е едно доста скъпо удоволствие.

Освен че ще спестиш значителна част от месечния си бюджет, друга положителна страна на домашния фитнес е, че "залата" е отворена 24/7. Ето защо, ти представяме 3 уреда, с които ще можеш да направиш пълноценна тренировка за здраво тяло и дух у дома. Съветваме те да подбереш уредите, според целите, които искаш да постигнеш.

Кростренажор

Това е един от най-удобните съвременни уреди за тренировки в домашни условия. Кростренажорът не е предназначен само за аеробно натоварване. Той може да се ползва и за силови натоварвания. В тренировката с него можеш да включиш практически всички мускулни групи: крака, ръце, гръб, коремни мускули и др. Обикновено тези уреди не са много тежки, като започват от 4 кг. и могат да достигнат до над 10 кг.

В спортните магазини можеш да откриеш различни модели и марки кростренажори. Минималната им цена е 150 лв., а максималната – 5000 лв. Препоръчваме ти, преди да закупиш подобен уред, да направиш проучване сред магазините за спортни стоки, за да избереш най-добрия за теб, на най-приемливата цена.

Когато си вземеш такъв уред, е много важно да не го превръщаш в част от мебелировката, а да тренираш редовно. Затова е добре предварително да си изготвиш план кога да впишеш тренировките на кростренажора в ежедневните си задачи.

Степер

Малък, удобен и лесен за съхранение - степерът  е един от най-предпочитаните за домашна тренировка. Упражненията с него имитират действието на качване по стълби, докато самият уред стои неподвижно на земята. Ако целта ти е да изгаряш ефективно калории, можеш да се довериш на степера. Той ще ти осигури много добра аеробна тренировка. Поради компактността на уреда, можеш да го съхраняваш в по-голям гардероб или под леглото. Теглото му достига до 9-10 кг.

За разлика от кростренажора, степерът се предлага на по-достъпни цени. Можеш да намериш уреда за минимум 60 лв. Ако държиш на марка и допълнителни екстри, като странично “twist” движение или компютър, който показва време, стъпки и калории, ще трябва да платиш над 100 лв.

За по-ефективна тренировка те съветваме да използваш и гирички в двете си ръце. Така ще тренираш както долната, така и горната част на тялото. Използвай го около 3-4 пъти седмично, за да постигнеш желаните резултати.

Велоергометър

Един от най-любимите уреди на дамите – велоергометърът  или „колелото“ има най-голяма полза за сърдечно-съдовата система. Поради това тренировката с него се причислява към кардио упражненията. Той е снабден с различни програми, като каране по равен терен, каране по наклон, интервално каране. Всяка от тези програми е с различно натоварване. Ето защо те съветваме да разучиш велоергометъра си, за да го използваш максимално.

Поради многото си функции велоергометъра се предлага на цени от над 200 лв. В зависимост от броя на програмите, марката и големината му, може да достигнат и 2000 лв. Можеш да провериш някой от нашите партньори за спортни стоки за текущи промоции.

Когато започнеш да тренираш с велоергометъра е добре да стартираш с кратки 15-минутни тренировки и да избереш средно натоварване. След като свикнеш с този ритъм, можеш да преминеш към по-дълго каране, около 40-60 минути, и постепенно да увеличиш натоварването. Трябва да тренираш най-малко 3-4 пъти седмично, за да има максимален ефект.

Ако не желаеш да даваш излишни пари всеки месец за скъпи фитнес абонаменти, но искаш да си винаги във форма, научи още как сам да си съставиш безплатна програма у дома. Покупката на домашен фитнес уред ще те мотивира допълнително, а  и не е нужно да натоварваш месечния си бюджет. Можеш да я вземеш на изплащане с потребителски кредит.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации