Лични финанси

Как да създадеш своя безплатна програма за тренировка?

Публикувано на 19 май 2015 от Катя Делипавлова

Как да създадеш своя безплатна програма за тренировка?

Програмите за упражнения и личните треньори имат две общи неща: те са много добри за теб и за увеличаване на личните ти разходи.

Ако не желаеш да даваш излишни пари всеки месец за скъпи фитнес абонаменти, но искаш да си във форма за предстоящия топъл сезон, ти предлагаме няколко стъпки как да си съставиш безплатна програма у дома.

Стъпка 1: Планирай своята тренировка

Здравните специалисти препоръчват комбинирането на силова тренировка с аеробна. Ето защо, когато правиш програмата си трябва да редуваш упражнения за мускулатурата на тялото си с аеробни, свързани с дишането.

Силовите тренировки ще ти помогнат за укрепване на костите и поддържането на мускулната маса. За сърцето и дишането се препоръчват аеробните дейности, като бягането и джогинга. В интернет можеш да откриеш много видеа и статии за различните видове упражнения, които да включиш в програмата си. За по ефективна тренировка е добре да инвестираш в уреди за домашна употреба, като гирички, с няколко различни тежести, степер, с който можеш да натоварваш цялото тяло. Това е еднократна инвестиция, която ще ти спести средства от тренировки по фитнес зали.

Стъпка 2: Избери си кардио програма

За здраво сърце е добре да предвидиш поне три пъти по 30 минути на седмица кардио упражнения. За тази цел не винаги ти е необходимо оборудване. Един от вариантите е ходенето пеша. Със затопляне на времето това не е непосилно, а и може да бъде много приятно.

Друг вариант е тичането в парка. Ако никога не си тичал преди, започни с леко тичане за около 30 минути през ден. Като всеки ден увеличавай скоростта. Така ще помогнеш да тялото си да свикне с натоварването.

Трети вариант е карането на колело. Можеш да си вземеш велоергометър и да тренираш вкъщи, когато ти е удобно, или да се наслаждаваш на хубавото време навън и да караш истински велосипед.

Стъпка 3: Определи си график

Ето как да планираш тренировката си за оптимална физическа активност и здраве:

  • Силови упражнения - два до три пъти седмично.

Прави тези упражнения през ден, защото мускулите ти се нуждаят от време за почивка. 

  • Най-малко три пъти седмично прави кардио тренировка.

Тези упражнения също не трябва да правиш всеки ден. Затова те съветваме да ги редуваш със силовите.

  • Опитай се да си активен през цялото време.

Движи се повече. Не използвай асансьора, а стълбите или се разхождай в обедната почивка. Това ще ти помогне постоянно да държиш тялото си тонизирано.

И както много професионални треньори казват: „Спри да си измисляш причини, а започни да спортуваш!“. Мотивирай се, като си купиш нужната екипировка, уреди и аксесоари за трениране. Не е нужно и да натоварваш личния си бюджет с покупката, защото можеш да я вземеш на изплащане или с потребителски кредит. Друг силен мотиватор може да ти бъде лятната отпуска. Така че наред с тренировките, започни да планираш и почивката си през идващия сезон.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации