Твоя бизнес

Три технологични иновации, които ще променят живота ни

Публикувано на 19 март 2018 от Веселина Евтимова

Три технологични иновации, които ще променят живота ни

Десет години след премиерата на първия iPhone вече не можем да си представим живота без смартфон. А всяка година все повече нови технологии дават заявка да променят ежедневието ни.

Ето и три от най-актуалните технологии за 2018 г.

Добавената реалност ще е начин на живот

За много хора добавената реалност (ДР) все още звучи като фантастика, но помислете отново. Помните ли как милиони хора обикаляха улиците, втренчени в смартфоните си и гонеха Покемони? А днес с пускането на пазара на очила за ДР на достъпни цени, телефонът ни ще си седи в джоба и ще се наслаждаваме на виртуалния свят.

ДР ще промени изцяло начина, по който работим, пазаруваме и се забавляваме. Според някои анализатори, тези визьори скоро ще са толкова обичайна гледка, колкото са стандартните диоптрични или слънчеви очила. Само си представете как се разхождате като турист в някой град и цялата информация за забележителностите, които виждате се появява пред очите ви.

ДР ще персонализира и изживяването в магазините. Търговците ще интегрират виртуалното изживяване и в момента, в който спрете погледа си на даден продукт, ще ви се показва промо видео за него. Виртуални "изскачащи" магазини ще могат да бъдат "отваряни" навсякъде, където се събират много хора – концерти, стадиони, оживени улици и площади.

Плащане чрез биометрично разпознаване

През 2017 г. плащанията през социални мрежи и мобилни устройства изцяло промениха финансовия пазар. Само в Китай мобилните разплащания надхвърлят сумата от $5 трилиона годишно.

През 2018 г. технологии като биометрично разпознаване, гласова идентификация и пръстов отпечатък ще направят пазаруването още по-бързо като елиминират необходимостта да валидираме плащане с кредитна карта например. Вместо това ще доказваме самоличността си в магазина като касиерът просто сканира ретината ни със смартфона ни. Тази технология вече се разработва и е известна като "ретинно разплащане".

2018 ще е годината на ботовете

Все по-често ни се налага да си говорим с ботове. Това се случва когато резервираме самолетни билети или при комуникация с онлайн магазини или финансови институции. През тази година ботовете ще се усъвършенстват и все повече ще се доближат до живия език и автоматичното обслужване на клиенти ще стане нещо нормално.

Представете си бот, който шепне в ухото ви: "Откажи се от тази покупка, защото ще надхвърлиш лимита на картата си" или "времето ти за паркиране изтича след 5 минути". Ботовете ще ни помагат при отглеждането на децата, ще действат като финансов съветник и дори ще ни помагат при покупката на дрехи или техника. Във време, когато всеки има умен телефон в джоба си, много бизнеси ще инвестират все повече в разработването на чатботове, отколкото на приложения. Крайната цел е по-добро обслужване на клиентите.

Можеш да откриеш повече за това кои технологии промениха пазаруването тук. Предлагаме ти и да си припомниш как се развива онлайн търговията в България.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации