Нашата дейност

Три лесни стъпки в борбата с пластмасата

Публикувано на 27 август 2018 от Валентина Райнова

Три лесни стъпки в борбата с пластмасата

Световното производство на пластмаса се е увеличило около 20 пъти за последните 60 години и се очаква да се удвои през следващите 20.

Факт е, че всяко пластмасово творение произведено някога все още съществува под една или друга форма. Според много хора, пластмасата е един от най-големите проблеми на планетата ни. Напоследък го чуваме по радио и новини, четем за замърсяването във вестниците и плащаме повече в магазините за найлонови торбички. Междувременно Европейският съюз не знае какво да прави с огромното количество пластмасови боклуци, което продължава да расте. Проблемът дойде на фокус след като по данни на ООН, ако не се вземат мерки срещу замърсяването, около 2050 г. пластмасата в океаните ще се окаже повече от рибите.

Докато се чудим как да преработим вече съществуващата пластмаса, можем да направим няколко лесни стъпки и да ограничим консумацията й. Трябва да заменим найлоновите пликчета, пластмасовите бутилки и да се въздържаме от дребните пластмасови предмети за еднократна употреба.

Торбичките в магазина

Предпочитай винаги торбичката за многократна употреба. Има огромно разнообразие на цветове, материали и размери. Можеш да си вземеш платнена торбичка или да прибереш някоя сгъваема в чантата си. Спестяваш пари и едновременно с това помагаш за опазването на природата.

Бутилки за еднократна употреба

Количеството пластмасови шишенца за еднократна употреба е още по-заплашително. За направата на една бутилка се изисква много материал и енергия. Техният дял в замърсяването с пластмаси е по-голям и от този на торбичките.

Много проучвания показват, че пластмасата за еднократна употреба наистина трябва да се използва само веднъж, защото иначе може да навреди на здравето. Вместо да рискуваш, пробвай тези лесни начина да намалиш употребата им:

>>> Опитай се да използваш повече стъклени бутилки - много по-лесни за почистване и напълно безопасни.
>>> Купи си метална бутилка - избери размер и цвят, който ти харесва и пий с увереността, че помагаш на природата.
>>> Пий филтрирана вода - това ще се отрази благоприятно и на бюджета ти.  

Малките (пластмасови) неща

Понякога използваме пластмаса, без дори да се замислим. Чашките и капачетата за кафето, сламките, опаковките на покупките и толкова други дреболии.

>>> Един много лесен начин да намалиш употребата на пластмаса е да се откажеш от  пластмасовата чаша за кафето. Можеш да носиш чаша за многократна употреба (има прекрасни от бамбук, метал или друга).
>>> Откажи сламката- сигурни сме, че можеш да пиеш напитката си и без пластмасовата тръбичка. Огромно количество сламки се озовават в морето. Ако не ти харесва да си пиеш лимонадата без сламка, можеш да си купиш такива за многократна употреба. Има ги от метал, бамбук или стъкло.

Можеш лесно да намалиш употребата на тези пластмасови продукти, без да се лишаваш от нищо. Малките стъпки носят големи промени. Бъди промяната, която искаш да видиш в света: носи си бутилката с филтрирана вода и пазарувай с платнена чанта. Толкова е просто.
Можеш да помогнеш и за активното опазване на природата - разбери защо да използваш енергоспестяващи крушки и как да намалиш сметките си за ток.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации