Нашата дейност

Покупка на автомобил: Всичко, което трябва да знаем

Публикувано на 7 април 2015 от Катя Делипавлова

Покупка на автомобил: Всичко, което трябва да знаем

Днес ще ви срещнем със Силвия Христова – Мениджър Бизнес развитие „Автомобилен пазар“ в БНП Париба Лични Финанси. Тя ще ни даде отговор на всички въпроси, които си задаваме, когато търсим нов автомобил.

Тази година двата специализирани кредита на компанията – Автокредит „Нова“ и Автокредит „3+“ стават на една година. Каква е равносметката за БНП Париба Лични Финанси за изминалата година?

Както всяко начало и за нас не беше лесно да предложим на пазара за финансиране на автомобили нов продукт. Смея да твърдя обаче, че се справихме отлично и вече една година имаме хиляди доволни клиенти, стотици партньори. Те избраха нашия продукт и са доволни с условията, обслужването и новия си автомобил. Тук трябва да отбележим, че преди появата на Автокредит „Нова“ и Автокредит „3+“ много малко финансиращи институции предлагаха подобна специализирана възможност. Затова към днешна дата мога да твърдя, че продуктът става все по-познаваем за хората, търсен и интересен.                                                                                         

Кога е най-подходящият момент за покупка на автомобил?

Ами, сега! Кога, ако не пролетта? След студените, дълги зимни месеци, когато е трудно да се обикаля и разглеждат коли, пролетта е много подходящо време, тъй като автомобилите могат спокойно да се огледат, да се тестват. Освен това през пролетта много от търговците на автомобили обновяват наличностите си и предлагат пролетни отстъпки, свързани с великденските и майските празници. А и следват лятото и есента, сезони за много незабравими пътешествия с новата кола :)

Кои са стъпките, през които преминава човек, когато си избира автомобил? И кои са ключовите моменти, на които трябва да обърне внимание?

Препоръчвам на клиентите, когато избират финансовата оферта, да не се водят от лихвата, а да пресметнат всички допълнителни разходи, застраховки, комисионни и такси, и колко ще им бъде крайното оскъпяване с всичко включено в сумата. Много често атрактивните рекламирани лихви в последствие излизат по-скъпо на клиентите.

На първо място, потребителят трябва да се спре на бюджет, който да не го затруднява. Дали ще има самоучастие или ще финансира с кредит на 100% цената на автомобила също е важно. След това трябва да се избере клас, марка и модел автомобил. В нашите офиси или на телефон 0700 11 802 предлагаме консултация на клиентите както за най-подходящите финансови параметри на кредита, така и за избора им на автомобил при зададен бюджет. Ние работим с над 100 автокъщи в частта на употребяваните автомобили и с официални дилъри за нови и употребявани коли в цялата страна.  Бихме могли да насочим клиентите към различни варианти на най-подходящия за тях автомобил.

Що се отнася до избора на автомобил - преди огледа на колата е добре клиентът да се информира предварително за спецификите на избраната марка и модел. Най-лесно това става в специализираните форуми на марката, където може да намери всякакви съвети и специфики за модела, слаби места, на какво да обърне задължително внимание при външен оглед и при тестдрайв на автомобила. Трябва да предвиди и допълнителните разходи свързани с регистрацията в КАТ на автомобила, прехвърляне на собствеността, задължителното обслужване, застраховки и гуми. Покупката на автомобил не е лесна задача, изборът е голям и автомобили с неизяснено техническо състояние дебнат отвсякъде, така, че човек трябва да:

  • Огледа добре външно колата – боя, стъкла, тапицерия, фарове, гуми, педали, волан, скоростен лост, ауспух. Всички тези неща могат да подскажат, дали автомобилът е на реални километри и как е поддържан.

  • Направи пробно шофиране – поне 10 – 20 км.

  • Следи за нехарактерни шумове, свистене, как поддържа оборотите, къде отделя съединителят, плавно ли се превключват скоростите (добре е да изреди всички предавки последователно).

  • Изпробва радиото, светлините, парно (климатик), ел. стъкла, ел. огледала.

  • Навие рязко волана, наляво и надясно.

  • Също така да пробва спирачките, като от по-висока скорост спре до минимална и след това да подаде рязко газ, за да усети дали автомобилът набира безпроблемно.

  • След шофирането да погледне за евентуални течове (масло, спирачна течност, антифриз) от двигателя, ауспуха. 

Това са малка част от нещата, които ще подскажат какво е състоянието на автомобила и дали има нужда от ремонти.

И последно, ако все пак човек не е убеден дали състоянието на автомобила, който иска да закупи, е добро или не е специалист, то препоръчваме да си запише час в доверен сервиз, където професионалисти да огледат колата и да дадат експертното си мнение.

Какви са различните възможности на финансиране на покупката на автомобил?

Възможностите са многобройни. Клиентът може да избере нов или употребяван автомобил от автокъща, официален дилър, сайт за публикуване на обяви и да го финансира без първоначална вноска и с фиксирани лихва за целия период на договора с кредит  за автомобил от БНП Париба Лични Финанси. За да кандидатства за кредит, може да се обади на 0700 11 802, да попълни онлайн заявка или да посети някой от 40-те представителни офиса на компанията. Ние ще изготвим индивидуална оферта за всеки, съобразена с месечния му бюджет и при одобрение ще преведем парите за покупката до 24 часа след  одобрение.

Може ли с Автокредит „3+“ и „Нова“ да се финансира покупка на автомобил от чужбина? А от физическо лице?

Да, с нашия продукт е възможно финансирането на автомобил от чужбина – като например от Германия, Швейцария, Италия. Много наши клиенти вече карат автомобилите си внесени от чужбина.

А що се отнася до кредит за покупка на автомобил от физическо лице, разбира се, това са едни от най-честите случаи на сделки и ние сме финансирали много такива.

Какво следва след покупката на автомобила?

Нашето единствено документално изискване след покупката на автомобил и регистрацията му в КАТ, е клиентът да предостави в наш офис копие от голям талон на колата. А после следва безпроблемно шофиране, надявам се, грижа за автомобила и личен ангажимент за коректно погасяване на месечните вноски по кредита.

Като отговорен финансов партньор БНП Париба Лични Финанси се стреми да осигури на потребителите най-добрите продукти за реализиране на плановете им. Затова разработваме кредитни продукти, които да съответстват на нуждите и проектите на нашите клиенти, като същевременно им помагат да поддържат разходите си на ниво, което с времето няма да изчерпи ресурсите на семейния им бюджет.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации