Твоя бизнес

Покупателната способност на българите към края на 2015 г.

Публикувано на 12 март 2016 от Янита Минкова

Покупателната способност на българите към края на 2015 г.

Според последни данни на Националния статистически институт (НСИ) в четвъртото тримесечие на 2015 година, най-големите разходи, които са направили българите, са били за битови сметки и хранителни продукти.

Общият разход, средно на лице от домакинство през последното тримесечие на 2015 година е 1162 лева, което е с 0,7% по-малко в сравнение със същия период на 2014 година.

Разходи

Домакинствата са похарчили най-много за хранителни продукти, които представляват около 32% от всички разходи, следвани от битовите сметки – близо 17% и разходите за транспорт и съобщения – 11.2 %.

При сравнение с края на 2014 година се наблюдава увеличение на разхода за храна с около 0,3% и намаление на разходите за поддръжка на дома с 2,8%.

Доходи

Според данните на НСИ в края на миналата година доходът на българина е скочил с 2,9% в сравнение със същия период на 2014 година.

Средно член от домакинство получава 1 262 лева през четвъртото тримесечие на 2015 година. С най-висок дял са доходите от работна заплата, следвани от пенсиите, доходите от самостоятелна заетост и накрая се нареждат тези от социално осигуряване и социални помощи. Средната работна заплата се е увеличила с 6% в края на миналата година.

Ще продължаваме да следим и споделяме тенденциите в потреблиението и през 2016 година, за да намираш още полезни съвети за твоя бизнес.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации