Твоя бизнес

По какъв начин милениумите управляват парите си

Публикувано на 29 октомври 2018 от Валентина Райнова

По какъв начин милениумите управляват парите си

Милениумите са потребителите на бъдещото и променят не само своя начин на пазаруване, но и този на родителите си.

Как милениумите управляват парите си по-добре от предходното поколение в някои отношения и къде не се справят толкова добре.

Кои са милениумите?

Поколението, родено между началото на 1980 и средата на 1990 - известно като поколение Y или милениуми. То е свикнало с  половото равенство, изключително високото образователно ниво (в сравнение с предишните поколения) и стремежът за намиране на баланс между работата и личния живот. Освен това е най-оптимистично настроеното поколение в Европа. Милениумите са и основната тема на тазгодишното голямо европейско проучване "L`Observatoire" на BNP Paribas Personal Finance, което показа, че 79% от тях вярват че бъдещето ще е по-добро. А в България този процент е на втора позиция в Европа заедно с Румъния с 83%. Тази нарастваща увереност е свързана и с желанието за пазаруване. Но дали се справят добре с харченето на парите си?

Какво правят по-добре

Да започнем с нещата, с които поколението Y се справя наистина отлично.

1. Създават си финансови цели

Много представители на милениумите си поставят финансови цели, които включват спестяване на пари. Дали пестят за апартамент, ваканция на екзотично място или хипстърска сватба, на която да поканят всичките си приятели, е без значение. Мобилните приложения също помагат за създаването на месечен бюджет (особено когато не харесваш екселски таблици). Тъй като милениумите разчитат много на технологиите и особено смартфоните си, използването на приложения за спестяване или онлайн банкиране е предпочитания начин да се справят с финансите си. Ето защо не е учудващо, че и количеството подадени молби за кредит онлайн расте всяка година.

2. Взимат информирани решения

Поколението Y винаги чете дребния шрифт и знае как да намери информацията, от която има нужда. Милениумите са свикнали да проверяват онлайн и чрез познати продукти и услуги, така че да могат да вземат информирано решение. Те проверяват цените, отзивите от други клиенти и обсъждат с приятели в социалните мрежи. Около 36% от милениумите твърдят, че са използвали социалните медии за тази цел, а 29% са се включвали в дискусии във форуми.

Какво не успяват да направят по-добре?

От друга страна, ето с какво поколението Y не се справя.

1. Крайните срокове

Дали ще е студентски заем или кредитна карта, много от милениумите не се справят с плащането на сметки навреме. Понякога те изплащат по няколко задължения наведнъж, а това тежи на всеки бюджет. Но с услуги като обединяване на задължения, потребителите на бъдещето могат да си спестят много време и излишни такси.

2. Харчат повече за кафе

Разбира се, повечето от нас пият кафе. Но поколението Y обича да си купува скъпо био кафе, посещава международни вериги кафенета, които предлагат специализирани ободряващи напитки. А към тях вървят и сладкиши и всякакви други дребни разходи. А ако добавим и хапването навън в заведение – разходите по храната стават сериозно перо в бюджета.

Без значение от кое поколение си, финансовата грамотност е нещо, което винаги има нужда да бъде обогатено. Ако не знаеш откъде да започнеш, предлагаме ти да видиш нашите три хитри тактики при взимане на финансови решения

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации