Лични финанси

Първа помощ при криза на личните финанси

Публикувано на 3 април 2017 от Лили Николова

Първа помощ при криза на личните финанси

Много обстоятелства в живота могат да доведат до финансова нестабилност, дори и да имаш най-добрите планове за управление на личните финанси.

Какво можеш да направиш, ако попаднеш в такава ситуация? Предлагаме ти план от четири стъпки, с които да излезеш от финансовата криза на личния ти бюджет.

Стъпка 1: Направи списък на доходите и активите си

В случай че разходите ти надвишават доходите, ще ти е много трудно да си върнеш контрола над финансовото положение, ако не започнеш да правиш промени веднага. Ето защо първа стъпка е да опишеш всички доходи, които получаваш и които очакваш да получиш в бъдеще. Помисли и как да увеличиш приходите си. Ето няколко идеи: ако живееш в голям апартамент или къща, отдай под наем стая или помещение; намери си почасова работа или помисли за извънредни часове в настоящата. Също така анализирай всички активи, които имаш и как можеш да се възползваш от тях, като например да продадеш нещо, за да започнеш да излизаш от финансовото затруднение.

Стъпка 2: Контролирай разходите

Внимателно разгледай списъка си с разходи и задължения и помисли какво можеш да намалиш или от какво да се откажеш. Най-лесно е да спестиш като намалиш или спреш разходите си за дрехи, почивки или заведения. Ограничи пътуванията си с автомобила или го споделяй с приятели и познати, за да намалиш разходите за гориво. Откажи всички видове услуги, които не са от първостепенна нужда.

Стъпка 3: Направи списък на задълженията си

Опиши всички задължения и приходи, които имаш в таблица. Ако задълженията ти са значително повече от приходите, трябва да направиш сериозни промени в бюджета си. Виж кои разходи можеш да разсрочиш. При наличие на повече от един заем можеш да кандидатстваш за потребителски кредит за обединяване на задълженията. Така ще консолидираш няколко разхода в един и ще ги разсрочиш във времето с ниска и удобна вноска.

Стъпка 4: Дай приоритет на сметките

Промените не винаги могат да бъдат направени мигновено. Например, ако искаш да си намериш втора работа, това може да отнеме месец или два. Какво трябва да направиш междувременно? Помисли за най-важните сметки, които трябва да бъдат платени, например вноската по кредита ти. Ако не направиш това плащане, то ще ти донесе още разходи и ще навреди на кредитната ти история. Преговаряй за задълженията си и виж къде и как е възможно да ги разсрочиш.

Използването на кредитна карта също може да ти помогне да се справиш с управлението на парите в трудни моменти. Разсрочвайки използваните суми, като плащаш само минималната месечна вноска, ще плащаш редовно и без закъснение.

В блога можеш да прочетеш повече за кредитната история и използването на кредитната карта. Научи също така каква е ползата от кредита за обединяване на задълженията и още идеи за допълнителен доход.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации