Лични финанси

Как да имаш добра кредитна история?

Публикувано на 17 март 2015 от Катя Делипавлова

Как да имаш добра кредитна история?

Добрата кредитна история ти дава по-добри възможности при отпускане на потребителски заем и при покупка на автомобил с кредит от финансова институция.

 Ето какво е важно да знаеш за кредитната си история:

 Какво влияе на кредитната история?

 Кредитната ти история показва колко добре се справяш с плащането на задълженията си, затова всяко забавяне й влияе негативно.

Можеш да избегнеш просрочия, като си водиш подробен семеен бюджет и разпределяш дохода си спрямо месечните разходи.  

Това колко често кандидатстваш за заем, също може да повлияе негативно на кредитната ти история. Всеки заем, за който подаваш документи или усвояваш, е отговорност, която трябва да си сигурен, че можеш да поемеш. Затова обмисляй добре нуждата от потребителски или друг кредит в конкретния момент.  

 Какво да направиш, за да я подобриш?

 Най-важно е редовно да внасяш месечните си вноски. При наличие на стари и забавени задължения трябва да ги изчистиш. Съветваме те също да следиш кредитния си рейтинг в Централния Кредитен Регистър (ЦКР), и ако откриеш някаква допусната грешка да се опиташ да я поправиш.

Закъснели плащания, надхвърляне на лимити, негативни баланси са няколко от възможните причини кредитната ти история да не изглежда достатъчно добре. Ако си в някоя от изброените ситуации, съветваме те да се свържеш с финансовата институция и да обсъдиш с тях пропуските. Това може да се окаже камъчето, което ще промени условията на следващия заем, който искаш да вземеш.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации