Нашата дейност

Моят избор за придвижване

Публикувано на 7 октомври 2020 от Валентина Райнова

Моят избор за придвижване

Запознай се с Петя Дудинска, част от активните ни колеги, които участваха в инициатива на Европейската седмица на мобилността.

БНП Париба Лични Финанси, България за поредна година се включва в програма на Европейската седмица на мобилността – кампания, която се провежда всяка година, в периода от 16 до 22 септември, в цяла Европа по инициатива на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“.

Фокусът на Европейската седмица на мобилността през 2020 г. е върху темата „Чиста мобилност за всички“ с основно мото „Избери как да се придвижиш“.

Компанията ни подкрепи Европейската седмица на мобилността като предизвика много от нас да изберат алтернативните начини за придвижване – пеша или с колело.

С удоволствие представяме Петя Дудинска, част от активната група от колегите ни, които се включиха в инициативата. Избрахме да зададем нашите въпроси именно на нея, защото  тя не просто се придвижва от една точка до друга с колело, а споделя този начин на движение със своите деца. Водени от чисто любопитство, я питаме защо е важно да сме двигателно активни и трудно ли е запалила децата си по колоезденето.

Винаги ли си обичала да караш или се запали по-късно? Кога откри колелото като средство за здравословно движение и какво ти носи?

Oбичам да карам колело от малка! Летните ваканции прекарвах при баба и дядо, където от сутрин до вечер бях навън с колело.  То ми даваше свобода, бързо придвижване, приятни емоции с приятелите, което е незаменимо преживяване.
Като здравословна активност и начин на придвижване го открих по-късно
.

Какво беше твоето първо колело и спомняш ли си какво искаше да бъде – цвят, модел?

Първото ми колело беше  BMX - червено с дунапрени на рамките. С  него имах лек инцидент. Ударих се в един висок бордюр, но не казах на родителите си, въпреки, че беше болезнено за мен, за да не ми вземат колелото. Така продължих да карам и много бързо забравих за болките си.

Кога започна да приобщаваш децата към колоезденето?

По-голяма роля имаше баща им,който се зае със задачата да ги научи да карат велосипедите си без помощни гуми, т.к. те ги затрудняваха в градска среда – качване по тротоарите например и губеха бързо желание. Те се научиха много бързо, с малко усилия и търпение от негова страна. След това започнах да карам с тях като увеличавах разстоянието с всеки ден под формата на състезание, игра, с разговори и песни.

Те харесват ли да се придвижват по този начин?

Определено им харесва, което е много важно за мен. Защото насила нищо не може да се получи. Нямат проблем и с дългите обиколки, макар и с много почивки. Падат, стават… качват се и продължават. Това е свободния дух, който искам да усетят.

Как избра първото им колело? Имаше ли конкретни изисквания и какво беше важно за теб? Включи ли ги в избора и имаха ли те свое желание?

Първото колело избрахме по снимка. Разбира се трябваше да бъде  „розово“. Имах конкретни изисквания единствено за размера на гумите и помощните колела. Но помощните  колела, колкото и да помогат,толкова и пречат, т.к. правят движението на колелото много трудно и неудобно за две малки крачета.

Какъв е твоят съвет към родителите на деца, които имат интерес към каране на колело?

Бих посъветвала всички родители, които искат да развият здравословния спорт в децата си, да не налагат своето мнение,  а да им покажат различни спортове и активности – да ги водят на еко пъкети, разходка в гората, фитнес зали и да бъдат техен пример. Моят опит ми показа, че децата гледат какво правя аз и имитират мен.

Спортът е важен за децата, защото е не само здравословен, но и изгражда дисциплина. Бих посъветвала родителите, които искат да насърчат децата към колелото и спорта, да използват подходящ стимул, за да го мотивират – обичта и вниманието. Да отделят повече време за спорт заедно с детето си. Насърчаването на всеки напредък е много важен. Всеки родител трябва да покаже на дететo, че спортът,  под всяка форма, е свобода, приятно преживяване и може да бъде много полезен.

Стимулирайте самочуствието на детето. Хванете  точният момент. Определете време за спорта. Направете комуникацията приоритет в начинанието, което избере детето. И най-важното: Бъдете добри ролеви модел.

Надяваме се, че опита на Петя ти е бил полезен и е крачка напред в посока на активен и здравословен начин на живот, с който не само помагаш на себе си, но и на природата и заобикалящия свят.

Изборът на ново колело за теб или за детето ти може да струва повече средства, но не е задължително да бъде платено в брой. Възможността за покупка на изплащане, на равни вноски прави желаната покупка възможна. Това че нещо струва скъпо, не значи, че е невъзможно. БНП Париба Лични Финанси финансира покупки на велосипеди на изплащане, които могат да бъдат закупени в нашите търговски партньори за спортни стоки.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации