Лични финанси

Топ дестинации за пътуване през септември

Публикувано на 15 септември 2015 от Янита Минкова

Топ дестинации за пътуване през септември

Септември е чудесен месец за... лятна почивка. А защо не? Ако не си я осъществил през юли и август, това е точното време да събереш тен и сили. Разбира се, за да е пълноценен отдихът, е добре да избереш подходящо място и да осигуриш необходимия бюджет.

Ето и нашата селекция от топ дестинации за септемврийско пътуване.

България

Докато на север от нос Емине, вече прибират чадърите, то южното Черноморие е раят за хората, които искат спокойствие. Заливите на Ахтопол, Царево и Синеморец са прекрасни, водата все още е топла и обикновено е гладка като стъкло. А най-хубавото е, че цените са с до 50% по-ниски, в сравнение със сезонните.

Гърция

Много хора избягват Гърция в разгара на лятото по три причини: по-скъпо е, много е горещо и е пълно с хора. Тази картина се променя в края на месец август. Тогава цените падат, обикновено с 30-40%, температурите вече са по-поносими и тълпите туристи са хванали чартърите за родните си места. Няма значение къде ще избереш да почиваш в южната ни съседка, но все пак класиките си остават плажовете на Халкидики, курортите около Кавала и Солун, и разбира се, островите като Тасос и Самотраки.

Испания и Португалия

Ако се отправиш към Пиренейския полуостров ще можеш да съчетаеш почивката с културен и гастрономичен туризъм. Двете страни предлагат невероятни курорти, безкрайни плажове и изключителни изкушения по отношение на храната и виното. Въпрос на личен избор е дали ще се наслаждаваш на Атлантическия океан или на Средиземно море докато пиеш сангрия и похапваш тапас.

Ако избереш тази дестинация, предвиди и пари за посещение на някои от музеите, които са в изобилие. Така ще допълниш ваканцията с още приятни изживявания. Най-добре е да планираш предварително местата, които искаш да посетиш и да провериш цените в сайтовете им, за да можеш да си подготвиш по-точен бюджет.

Египет

Страната на фараоните отдавна е любима дестинация за търсачите на комбинацията от лукс и екзотика. Курорти като Хургада и Шарм ел-Шейх са сред световните топ дестинации и предлагат луксозни хотели, топли плажове и незабравими преживявания. Цените през септември също са много по-приемливи, в сравнение с тези в разгара на сезона.

За незабравима почивка в Египет предварителното планиране също е изключително важно, тъй като и там изкушенията не са малко. Като започнем от посещение на пирамидите, минем през разходка с камила в пустинята и стигнем до гмуркане в Червено море. Често всички допълнителни забавления са описани в сайтовете на туроператорите с цени и продължителност, така че лесно ще можеш да сметнеш страничните разходи.

Северна Африка

Тунис и Мароко също са сред утвърдените дестинации за почивка в Африка. През последните години туризмът в тях отбеляза бурно развитие и местните правят всичко възможно за доброто изкарване на своите гости. В туристическа дестинация е превърната дори и снимачната площадка на фантастичната класика „Междузвездни войни”.

И тук с пълна сила важи казаното за Египет – разгледай какви допълнителни забавления се предлагат и ги предвиди в бюджета си. Все пак не се случва често да имаш възможност да нощуваш в истинско бедуинско село, до което си стигнал с АТВ през дюните.

Израел

На източния бряг на Средиземно море се намира още една топ дестинация - Израел. Страната е притегателно място не само за религиозните туристи от цял свят, но и за тези, които търсят 5 звезден отдих. Така че, защо да не станеш хаджия и да не се насладиш на незабравима почивка едновременно? Имай предвид, че ако искаш да обиколиш библейските забележителности, ще трябва да предвидиш и съответния бюджет. И тъй като те са неизброимо много, най-добре е да имаш предварителен план.

И така, след като си избрал дестинация, харесал си хотел и си направил програма на забавленията, идва време да сметнеш колко ще ти струва удоволствието. Събери разходите за настаняване и път, ако не е включен в цената, за допълнителни екскурзии и преживявания, за храна и напитки и добави 10% за непредвидени плащания. Така ще получиш ориентировъчния бюджет за пътуването. Остава да осигуриш финансирането.

Единият вариант е да прибегнеш до спестяванията си. Рискът в този случай е, че може да останеш без заделени средства за непредвидени ситуации. Ето защо можеш да помислиш и за специализиран потребителски кредит за пътуване от БНП Париба Лични Финанси и да разбереш колко би върнал накрая като използваш кредитния калкулатор на сайта ни.

А за да си сигурен, че напълно си подсигурил мечтаната почивка , виж какво не трябва да забравяш.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации