Лични финанси

Какво да не забравим за отпуската?

Публикувано на 6 юли 2015 от Янита Минкова

Какво да не забравим за отпуската?

Едни от най-хубавите моменти на лятото са затварянето на багажника на колата и потеглянето към бленуваната почивка. А сигурен ли си, че взе всичко важно?

Има неща, чиято липса бързо може да развали настроението за предстоящото пътуване. Ето как да се предпазиш от това:

Документи

Вероятно личната ти карта  винаги е в теб, но не е лошо да провериш  дали си взел и:

  • Големия талон на колата, който може да ти потрябва, ако си планирал почивката си в Гърция;

  • Застрахователните полици, особено „Зелена карта”, ако ще пътуваш извън ЕС;

  • Паспортите на децата, в случай, че все още нямат 14 години и ще пътувате в чужбина;

  • Допълнителна застраховка за престой в чужбина;

  • Хотелските резервации;

Лекарства

Повечето големи хотели имат здравни пунктове, но не е лошо и ти да се подсигуриш за непредвидени ситуации. Медикаменти за сваляне на температура, такива против стомашни проблеми, морска болест и ухапвания от насекоми, няма да заемат много място в багажа ти, и е добре да са  на разположение, ако евентуално потрябват.

Разбира се, не трябва да забравяш и крем срещу слънчеви изгаряния, независимо дали ще почиваш на планина или на море. Дерматолозите препоръчват тези с по-висок фактор на защита, тъй като в последните години UV лъчите са станали „по-агресивни”. И не разчитай на миналогодишния лосион, тъй като срокът му на годност може да е преминал. Освен че няма да те предпази, може да ти докара кожни проблеми. В случай, че се налага да закупиш слънцезащитен лосион или друга козметика, специално за лятната отпуска, потърси тези с по-дълъг срок на годност. Дори и цената им да е по-висока, разходът ще бъде оправдан в дългосрочен план.

Дебели дрехи

Да, лято е и човек се настройва да се разхожда леко облечен, но една по-дебела дреха никога не е излишна. Дори и на морето вечер може да стане доста хладно, а какво остава за планината? Така че, в багажа винаги трябва да има място за един по-плътен  пуловер или  тънко яке, дори чадър. Така ще избегнеш допълнителни разходи за повторната им покупка.

Забавления

Добре е предварително да си се подготвил със забавленията както за път, така и за самата почивка. Затова таблетът трябва да е зареден, за да са доволни децата на задната седалка. В идеалния вариант ще разчиташ и на мобилна връзка с интернет, за да могат спокойно да си пускат клипове или да играят онлайн игри.

За почивката можеш да подготвиш и игри като „Скрабъл” или „Монополи”. Така цялото семейство ще може да изкара повече време заедно. Не забравяй и нещо за четене – книгата, която отдавна си набелязал или списание, посветено на любимото ти хоби. Това е най-добрият начин да се прибереш не само отпочинал, но и обогатен с нови знания.

Добре е да се подготовиш за лятната си почивка предварително Така ще избегнеш много от евентуалните изненади, които могат да развалят преживяването. А ако още не си решил какво ще правиш през топлите месеци, можеш да разгледаш кои са топ 10 дестинациите за лято 2015 и как да организираш семейна ваканция с малък бюджет.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации