Нашата дейност

Топ 10 на изплащане 2020: Какво си купихме, докато бяхме затворени вкъщи?

Публикувано на 16 септември 2020 от Мария Христова

Топ 10 на изплащане 2020: Какво си купихме,  докато бяхме затворени вкъщи?

Българите станаха онлайн купувачи – ръст от 23,4% на заявленията за покупки на изплащане през интернет.

Това показва, че много бързо адаптирахме потребителските си навици към новата ситуация с коронавируса и започнахме да използваме удобните, и най-вече безопасни, дистанционни канали за покупка.

Изолацията вкъщи ни накара да търсим нов лаптоп, за да можем да работим и учим от дома. През първата половина на годината броят на заявленията за финансиране на покупката на такива устройства нарасна с 50,6%.

От своя страна, пандемията доведе до спад на заявленията за финансиране на покупка на стоки на изплащане. Той беше най-значителен през месеците март – 20,4% и април – 16,6%, в сравнение със същите месеци на 2019 г.  

Това са част от основните изводи от юбилейното 20-то издание на класацията „Топ 10 на изплащане“, която се издава редовно от БНП Париба Лични Финанси в България от 2011 г. Нейната цел е да представи ясна картина на потребителското търсене като класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени групи продукти на базата на заявленията, подадени към компанията.

Новото издание е базирано на заявленията за финансиране на покупката на стоки на изплащане, получени в периода януари-юни 2020 г. Около 50% от тях бяха за най-търсените стоки.

Българите станаха онлайн купувачи  

Кризата доведе до значителен ръст на използването на иновативни онлайн инструменти и канали. Тази тенденция се доказва от ръста от 23,4% на онлайн заявленията за покупка на стоки на изплащане през първото полугодие на 2020 г. Очевидно хората търсеха безопасни и в същото време удобни начини за покупка на стоките, от които се нуждаят и затова избираха продукти и ги купуваха изцяло онлайн.

Ръстът на покупките на изплащане през интернет беше подкрепен и от иновативния процес за дистанционно подписване на договор на БНП Париба Лични Финанси, благодарение на който клиентът може да пазарува на изплащане онлайн, да бъде одобрен за кредит и да подпише договор в рамките на по-малко от 20 минути, а стоката да бъде изпратена от търговеца още на следващия ден.  

Кризата ни накара да търсим нов лаптоп за работа или учене

Стоката, която отбеляза най-значителен ръст по отношение на броя на заявленията през първата половина на 2020 г., е лаптопът. Експертите на БНП Париба Лични Финанси обясняват тази тенденция с необходимостта да се работи или учи от дома.   

През първото шестмесечие на 2020 г. българите подадоха с 50,4% повече молби за финансиране на такива продукти в сравнение със същия период на 2019 г.

5 от 10 стоки са по-евтини

В новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ 5 от най-търсените стоки са по-евтини в сравнение с победителите от първата половина на 2019 г. Това са пералните, обзавеждането за спалня, матраците, хладилниците и готварските печки.

В същото време характеристиките на най-търсените модели са близки до тези година по-рано. Обясненията за тази тенденция са, че промоциите по време на кризата се отразиха върху средните цени и, че в стремежа си да спестят пари хората предпочитаха сравнително по-стари модели, а не най-новите.

Най-значително беше отчетено при средната цена на обзавеждането за спалня. Най-търсеният модел през първата половина на 2020 г. струва 600-650 лв., а година по-рано средната цена беше 850-900 лв. Средната цена на хладилниците се понижи от 730-780 лв. през 2019 г. до 600-650 лв. Готварските печки са по-евтини с близо 100 лева и средната цена на най-търсения модел през последните 6 месеца е 700-750 лв.

Припомняме ти какви стоки си купихме на изплащане през 2019 г. и коя беше най-търсената стока миналата година в класацията „Топ 10 на изплащане“ на БНП Париба Лични Финанси.

Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Как управлявам личните си финанси?
Вярвам, че управлението на личните финанси е философия. За да я разбереш напълно, трябва да се потопиш дълбоко.

Още мои публикации