Нашата дейност

Топ 10 на изплащане: купуваме по-висок клас стоки на по-ниски цени

Публикувано на 7 август 2018 от Валентина Райнова

Топ 10 на изплащане: купуваме по-висок клас стоки на по-ниски цени

Кои са най-търсените стоки за първото полугодие на тази година и какви са тенденциите в пазаруването на изплащане можеш да разбереш от класацията ни.

Благодарение на изключително бързото развитие на технологиите, производителите могат да предложат по-ниски цени за някои стоки, a хората имат възможност да си купят продукти от по-висок клас за по-малко пари в сравнение с предходната година. Това е основната тенденция в новото издание на популярния рейтинг "Топ 10 на изплащане" от БНП Париба Лични Финанси. То класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит за стоки на изплащане за първата половина на 2018 година.

Стоки от 2018 на цени от 2017

Средните цени на 10-те най-търсени стоки, купувани на изплащане, са много близки до същия период на 2017 г. Но добрата новина е, че се забелязва огромна разлика по отношение на характеристиките на продуктите.

И тази година най-търсената стока на изплащане е мобилният телефон. Победителите в категория "Смартфони" и през 2017 г., и в началото на 2018 г. бяха на средна стойност 450-500 лева. Но в новия рейтинг най-търсеният смартфон е с по-мощен процесор, по-висока резолюция на екрана и по-добра камера.

Същата тенденция се наблюдава и при хладилниците: най-търсеният модел в периода януари-юни 2018 г. е на средна цена 480-530 лева. През първата половина на 2017 година хората кандидатстваха най-често за финансиране на хладилници на цена 450-500 лева, но с по-ниски характеристики. Новият победител е с обем 295 литра и отделен фризер, разположен в долната му част. Година по-рано победителят беше с обем 253 литра, по-малки размери и вградена камера.

Друга стока с по-високи характеристики е победителят в категория "Дивани". Той струва средно 900-950 лева, което е много близко до победителя през първата половина на 2017 г., който струваше 850-900 лева. В същото време новият най-търсен модел е с по-големи размери и е произведен от по-луксозни материали като кожа.

Гледахме Световното на по-големи телевизори

Българите гледаха световното първенството по футбол в Русия не само на нови, но и на по-големи устройства с по-добри картина и звук. Около 30% от всички молби за финансиране на покупка на изплащане на телевизори са подадени месец преди старта на Мондиала. Цените бяха по-ниски от миналогодишните: телевизор, който през първата половина на 2017 г. струваше 1 500 лв. сега може да бъде купен за 1 000 лв.  Въпреки това по-новите модели бяха предпочитани и  новият победител в класацията е с диагонал на екрана от 49 инча и предлага HD картина.

Младите най-често кандидатстват за покупка на изплащане

Въпреки че за феновете на футбола няма възраст и пол, за кандидатстване за кредит за стоки на изплащане има. Новото издание на класацията показва, че хората на 20-29 години са подали над 25% от молбите за финансиране Най-често хората от тази възрастова група кандидатстват за купуване на смартфони и лаптопи на изплащане. На второ място по активност са хората на 30-39 години. Интересното е, че и двете групи инвестират най-често в техника и в обзавеждане за спалня. Но кой какво избира?

Мъжете избират телевизор, а жените – диван

През първата половина на 2018 година мъжете подадоха 58,6% от заявленията за телевизори, 58,3% от молбите за лаптопи и 56,5% - за смартфони. Това показва, че те имат водеща роля при избора на електронни устройства.

В същото време, дамите се грижат за комфорта на дома. Жените подадоха 66% от заявленията за дивани и 64,2% за матраци и обзавеждане за спалня. Те имат думата и при избора на готварска печка като са подали 60% от молбите за такива уреди.

Във връзка с новото издание на класацията "Топ 10 на изплащане" Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси, заяви: "Както виждаме, развитието на технологиите позволява на хората да си купят по-висок клас стоки на по-ниски цени. А нашата цел е да им предоставим възможност да направят покупките си по най-удобния начин".

Ако искаш да се запознаеш подробно най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа продукти сред молбите за финансиране на над 150 000 стоки, можеш да разгледаш пълната класация "Топ 10 на изплащане".

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации