Лични финанси

Наръчник по финанси за тийнейджъри

Публикувано на 16 октомври 2017 от Валентина Райнова

Наръчник по финанси за тийнейджъри

Финансовите уроци са важни за децата, затова започнете по-рано.

Неотдавна ти предложихме кратък наръчник в отговор на често задавания въпрос: какво можеш да направиш, за да научиш детето си на финансова грамотност.
Днес ще го допълним с практични съвети и насоки за децата над 13-годишна възраст.

Крехката младежка възраст е известна с желанието за бунт и отдалечаване от родителите, но това не трябва да те спира. Ако успееш да положиш основите навреме и да даваш добър личен пример на детето си, ще се справиш със задачата да го подготвиш за добро финансово бъдеще.

Ето как можеш да научиш децата да бъдат отговорни към приходите и разходите си, да спестяват и управляват личния си бюджет.

Първата работа

Опитът учи най-добре. Най-лесният начин детето да научи стойността на парите е като започне да ги изкарва само. Няколко часа седмично ще му осигурят достатъчно образователен материал, за да разбере за данъците, разходите, доходите и другите важни неща. Ако детето ти е прекалено заето с извънкласни занимания (тренира спорт, свири на инструмент и други) определи сума, която да му даваш всяка седмица или веднъж в месеца. Защото без доход няма как да се планира бюджет.

Бюджет

Личните финанси са повече от сметките за приходи и разходи в големия тефтер. Помогни на детето си като съставите заедно един примерен бюджет, в който всичко е планирано и разпределено, така че да остават пари в края на месеца.

Това е и подходящо време да обсъдите заедно разликата между нуждите и желанията и защо новите маратонки могат да почакат. Не са много хората, които забогатяват просто защото печелят повече, отколкото могат да изхарчат. Спестявания и инвестиции са същинските източници на пари.

Е, няма да е лесно да привлечеш вниманието на подрастващите с гръмки изказвания за „бъдещето“ или с обяснението, че трябва да изчакат, за да получат това, което искат. Но можеш да илюстрираш гледната си точка като дадеш пример: покачващите се цени на образованието или техниката.
Помогни на детето си да си постави цели като разработи план, така че да ги постигне.

Колкото по-рано, толкова повече

Сподели с наследника колко хубаво би било да има 5,000 лева на двадесетия си рожден, нали? Нищо по-лесно от това. Но трябва да започне рано. Да, знаем, че е млад и животът е пред него, но ако се възползва от финансовата си грамотност и твоя съвет, бъдещето може да е много по-приятно.

Не е само въпрос на пари

Цената в магазина не е най-важното нещо при пазаруването. Научи детето си да цени и времето си. Ето как може да илюстрирате това  с един прост пример: ако хлапето ти е спечелило 10 лева, защото се е грижило за кучето на съседите, докато са били на почивка, то може да си купи една книга от книжарницата. Или да си я поръча онлайн за 8 лева. Така то не само печели 2 лева, но си спестява и време, в което може да изкара още пари.

Споделяй

Не крий от детето си семейните финанси. Обсъждай смело и се интересувай от неговото мнение. Отвори темата и за пенсионни фондове, данъци и всякакви финансови задължения. Важно е рано да осъзнае, че парите не са безкраен ресурс.
Разкажи му за твоите финансови проблеми като тийнейджър и как си ги решил. Сподели безценните си съвети.

Какво ще кажеш, ако детето ти те попита за какво съжаляваш най-много от финансова гледна точка? Най-вероятно, че не си започнал да внимаваш за финансите си по-рано.

За останалото можем да помогнем ние. А защо не препоръчаш и няколко книги за личните финанси? Финансовата грамотност никога не е била по-лесна!

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации