Нашата дейност

Кредитите за консолидация изравниха ремонта

Публикувано на 16 август 2019 от Валентина Райнова

Кредитите за консолидация изравниха ремонта

За първи път от 2015 г., когато БНП Париба Лични Финанси пусна кредита си за обединяване на задължения, този продукт се изравни с кредита за ремонт, който беше безспорният №1.

Новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ за периода ноември 2018 г. - май 2019 г. отчете ръст от 16% на годишна база на средната сума на молбите за кредит и ръст от 7,2% на онлайн заявленията, които достигнаха дял от 41%.

Обзорът „Потребителският кредит на българина“ се издава два пъти годишно – през пролетта и есента. Неговата цел е да предостави информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от запитванията за кредит, получени от компанията. Обзорът може да се счита за показателен за българския пазар, тъй като през последните 17 години БНП Париба Лични Финанси е водеща компания на пазара на потребителско кредитиране с портфолио от над 1,5 милиона клиенти, които са ползвали продуктите на компанията за финансиране на различни проекти – от цялостен ремонт на дома до покупка на стоки на изплащане.

Заявяваме най-големи суми за консолидация – 8 671 лв.

В периода ноември 2018 г.- май 2019 г. най-високата средна сума на заявленията за потребителски кредит, подадени към БНП Париба Лични Финанси, е за обединяване на задължения – 8 671 лв. Интересът към тези кредити расте постоянно и делът им достигна 31% от молбите. Данните на БНП Париба Лични Финанси показват, че за кредити за обединяване на задължения кандидатстват и хора, които безпроблемно обслужват кредитите си. Те се възползват от фиксираните и прозрачни условия на компанията, максималният размер от 80 000 лева и дългият период на изплащане от до 96 месеца.

Все по-големият интерес към кредитите за обединяване на задължения доказва, че финансовата грамотност на хората се повишава и, че те са готови да използват иновативни финансови решения, които им пестят време и пари. Например, ако клиентът има потребителски кредити и е купил 2-3 стоки на изплащане, ще трябва да плаща 3 вноски към 3 финансови институции на различни дати и за всяка от тях се дължи такса. Освен това, тези три кредита са сключени при различни условия, което затруднява управлението на личния бюджет. С обединяването на задължения хората могат да покрият всички свои предишни заеми със само един кредит към една финансова институция. Обикновено, това става и при по-добри условия в сравнение с периода, когато кредитите са били договорени. Друго предимство е, че клиентът плаща само една вноска, което означава и само една такса за превод.

Данните на БНП Париба Лични Финанси показват, че за кредити за обединяване на задължения кандидатстват не само хора с финансови затруднения, но и такива, които безпроблемно обслужват кредитите си. Те се възползват от фиксираните и прозрачни условия на компанията, максималният размер от 80 000 лева и дългият период на изплащане от до 96 месеца.

Средната сума на заявленията за кредит достигна 6 633 лв.

Българите избират внимателно и дългосрочно кои проекти да финансират с потребителски кредит. Новото издание на обзора обобщава, че хората кандидатстват за кредити с по-висока средна сума, като повишението на годишна база е 16% до 6 633 лв. Хората се чувстват уверени да използват потребителските кредити както за реализиране на по-големи планове, така и за повишаване на стандарта си на живот. Най-голямо повишение се отчита при кредитите за покупка на мебели – 20% от 3 819 лв. до 4 567 лв.

Това е и още един знак за повишената склонност на българите към потребление, както показа и проучването L`Observatoire 2019, проведено от BNP Paribas Personal Finance. В него 67% от българите декларират, че през 2019 г. ще харчат повече за свободното си време и пътувания. 60% от участниците заявяват, че искат да си купят готварска печка, хладилник или пералня. 52% от българите са декларирали, че планират да обновят жилищата си.

75% от заявленията са за ремонт, обединяване на задължения и покупка на кола

Българите най-често кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил. Тези проекти формират 74,82% от молбите, получени от БНП Париба Лични Финанси в периода ноември 2018 г. - май 2019 г.

Сред топ 10 на проектите са и пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование. БНП Париба Лични Финанси отпуска до 80 000 лв. за такива цели, а периодът на изплащане е до 96 месеца. Освен това всички кредити са съобразени с нуждите на клиента, което ги прави много удобни за управление.

Делът на онлайн заявленията расте

Наблюдава се постоянно висок интерес и към алтернативните канали за кандидатстване. В периода ноември 2018 г. -  май 2019 г. 41% от заявленията за потребителски кредити от БНП Париба Лични Финанси са подадени онлайн. Това е ръст от 7,2% на годишна база и доказва, че българите оценяват удобството да кандидатстват по всяко време от всяко място, без да се налага да посещават офис на компанията, за да попълнят заявката си. Интересно откритие е, че заявленията с най-голяма средна сума – 6 048 лв. са подадени в офисите на компанията.

Виж какво показа и предишното издание на обзора ни, което можеш да откриеш тук.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации