Нашата дейност

Кой какво купува на изплащане?

Публикувано на 8 август 2016 от Янита Минкова

Кой какво купува на изплащане?

Днес ще ти разкажем за потребителските предпочитания на българите при покупки на изплащане, базирани на класацията ни „Топ 10 на изплащане“.

Кой пазарува най-много на изплащане?

Данните от проучването ни за първата половина на годината показват, че най-активни сред хората пазаруващи на вноски, са тези на възраст 20-29 години. Те представляват 29% от търсещите стоки на изплащане в нашата класация.

На второ място са 30-39 годишните – на тях се падат 26,8% от молбите за финансиране на покупката на стоките в топ 10. Следват ги 40-49 годишните с 21,6% от молбите за 10-те най-търсени стоки на изплащане.

Логично най-малко молби са получени от хората под 20 години – 1,4%.

Мъжете са малко по-активни при кандидатстването за покупка на стоки на изплащане. От тях са постъпили 53,3% от исканията за най-търсените стоки. За дамите остават 46,7% от запитванията.

Смартфон за младите, телевизор за по-възрастните

Данните на компанията показват, че 20-29 годишните потребители най-често кандидатстват за покупка на смартфони и лаптопи на изплащане. На тях се падат 38.6% от общия брой запитвания за смартфони и 34,2% от тези за лаптопи.

Хората на 30-39 години вече имат стабилна кариера, често са семейни и се стремят да подобрят условията си на живот. Затова, не е изненада, че те най-често кандидатстват за покупка на стоки като: телевизори (27,6% от молбите за тези продукти), перални машини (25% от исканията), дивани (27,8% от запитванията) и хладилници (23,4% от молбите).

Кой какво избира?

Когато говорим за избора при покупките на изплащане, ясно личи тенденцията кой каква техника избира. Например, мъжете имат думата при избора на черната техника, а дамите - на бялата и обзавеждането. Господата кандидатстват за покупка на изплащане на телевизори, смартфони и лаптопи. Близо 60% от търсенето на телевизори и мобилни телефони се пада на мъжете. Жените пък са кандидатствали повече за обзавеждане и уреди като перални машини и хладилници. Те генерират 62% от търсенето на дивани и 55% от търсенето на перални на изплащане.

Любопитно в новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ е и това, че традиционният лидер – телевизорът е на път да бъде изместен от набиращ сила конкурент. Кой е той, можеш да научиш в статията “Кой догонва телевизора?“.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации