Нашата дейност

Кой догонва телевизора в „Топ 10 на изплащане“?

Публикувано на 12 юли 2016 от Лили Николова

Кой догонва телевизора в „Топ 10 на изплащане“?

Традиционният лидер в класацията „Топ 10 на изплащане“ е застрашен да бъде изместен, според данните за първата половина на 2016 г.

Конкуренцията на върха се ожесточава

Българите най-често кандидатстват за потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане, за да финансират покупката на телевизори и смартфони. Тези две стоки са съответно на първо и второ място в новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“.

Интересното е, че разликата между двете стоки бързо се скъсява и вече е едва 6% в полза на мобилните апарати. Това се дължи на все по-големия интерес към покупката на модерни мобилни телефони. През първите 6 месеца на 2016 година броят на молбите за финансиране на смартфони нарасна с 13,6% на годишна база. В същото време ръстът при телевизорите е 5,1%. Според експертите на компанията, в следващото издание на класацията смартфонът ще бъде №1.

Защо хората търсят смартфони?

Бързият ръст в търсенето на смартфони се обяснява с развитието на мобилните услуги и устройства. Един съвременен смартфон може да замени няколко устройства като таблет, лаптоп и дори телевизор. Той може да бъде използван за мобилни плащания, за асистент при пазаруване и дори за кандидатстване за кредит.

Тези приложения не биха били възможни без технологичното развитие на мобилните технологии. Всички мобилни мрежи в България мигрираха към 4G стандарта, който осигури бърз и сигурен достъп до интернет. Така хората могат да комуникират с глас и видео през приложения като Viber, да слушат музика от онлайн каталози, да гледат видеа в YouTube и дори да проследяват на живо телевизионни предавания.

Какъв е най-търсеният телефон?

Потребителите търсят телефони с голям екран и бърз процесор на разумна цена. Това им позволява да ползват любимите си приложения да комуникират, да гледат онлайн видео и да слушат музика. През първата половина на 2016 година най-много молби бяха получени за финансирането на смартфон с цена 400-450 лева, 5-инчов HD дисплей и операционна система Android.

Кой спада и кой изпада от класацията?

Обратно на ръста при смартфоните, лаптопите и таблетите отбелязаха значително понижение. Интересът за покупка на преносими компютри на изплащане намаля с 25,8% и те вече са на 4-та позиция в класацията, изместени от пералните машини.

Таблетите пък изпаднаха от „Топ 10 на изплащане“ в понижение от близо 35%. Обяснението за това е, че повечето от техните приложения вече са интегрирани в смартфоните и клиентите предпочитат да притежават само едно преносимо устройство.

Във връзка с новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане”, изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси, България Бруно Льору заяви: "Наблюдаваме постоянно нарастващ интерес към покупките на мобилни телефони на изплащане. Това доказва, че българите следват развитието на технологиите и са готови да се възползват от предимствата, които те им предоставят. Все по-широкото навлизане на тези устройства ще промени много бизнес сектори, които ще трябва да се адаптират към новите тенденции, за да продължат развитието си. Ние сме един от основните двигатели в развитието на онлайн търговията в България, като в момента потребителският ни кредит за покупка на стоки на изплащане се предлага във всички електронни магазини на нашите партньори. Така осигуряваме на потребителите удобна възможност за пазаруване, като по този начин подкрепяме и ръста на бизнеса на нашите партньори."

Повече подробности можеш да научиш от пълното издание на „Топ 10 на изплащане“ за първата половина на 2016 г.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации