Твоя бизнес

Кои са любимите места за пътуване на българите?

Публикувано на 4 май 2016 от Катя Делипавлова

Кои са любимите места за пътуване на българите?

Българите пътуват все повече в чужбина, показват последните данни на НСИ. А ето кои са най-популярните дестинации.

През март 2016 г. българите са осъществили близо 355 000 пътувания в чужбина. Според данните на НСИ това е ръст от 11,4% на годишна база.

За пореден път най-предпочитаните дестинации са били южните ни съседки – Турция и Гърция, като пътуванията към тях са били съответно 103 251 и 48 500.

От друга страна, най- много са се увеличили пътуванията към Франция, като ръстът спрямо миналата година е 66,1%. На второ място по ръст се нарежда Чешката република с 48,7%, а Италия на трето с 23,9%.

Същевременно най-силно са намалели пътуванията на българи към Хърватия, където са пътували с 21,3% по-малко хора. Спад се наблюдава също и към Белгия (15,9%) и Полша (5,1%).

Какви са целите на пътуванията?

Почти половината от пътуванията или по-точно 48% са били с цел гостуване, обучение или посещение на културни и спортни прояви. По този показател в сравнение с март 2015 г. има ръст от 33,7%. С цел почивка или екскурзия са пътували 26,2% от хората, а по служебни дела 25,8%.

Колко чужденци са посетили България?

През март 2016 г. посещенията на чужденци в България са били близо 39 500, което е с 6,6% повече на годишна база. Този ръст идва от по-големия брой посещения с цел гостуване, заемащи 42,2% от общия брой посещения на чужденци. На второ място са почивките с 38,7% дял.

С началото на летния сезон се очаква пътуванията на българи в чужбина да се увеличат, най-вече с цел почивка. Ще продължаваме да следим и споделяме тенденциите в туризма, за да намираш още полезна информация за твоя бизнес.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации