Твоя бизнес

Кои са любимите места за пътуване на българите?

Публикувано на 4 май 2016 от Катя Делипавлова

Кои са любимите места за пътуване на българите?

Българите пътуват все повече в чужбина, показват последните данни на НСИ. А ето кои са най-популярните дестинации.

През март 2016 г. българите са осъществили близо 355 000 пътувания в чужбина. Според данните на НСИ това е ръст от 11,4% на годишна база.

За пореден път най-предпочитаните дестинации са били южните ни съседки – Турция и Гърция, като пътуванията към тях са били съответно 103 251 и 48 500.

От друга страна, най- много са се увеличили пътуванията към Франция, като ръстът спрямо миналата година е 66,1%. На второ място по ръст се нарежда Чешката република с 48,7%, а Италия на трето с 23,9%.

Същевременно най-силно са намалели пътуванията на българи към Хърватия, където са пътували с 21,3% по-малко хора. Спад се наблюдава също и към Белгия (15,9%) и Полша (5,1%).

Какви са целите на пътуванията?

Почти половината от пътуванията или по-точно 48% са били с цел гостуване, обучение или посещение на културни и спортни прояви. По този показател в сравнение с март 2015 г. има ръст от 33,7%. С цел почивка или екскурзия са пътували 26,2% от хората, а по служебни дела 25,8%.

Колко чужденци са посетили България?

През март 2016 г. посещенията на чужденци в България са били близо 39 500, което е с 6,6% повече на годишна база. Този ръст идва от по-големия брой посещения с цел гостуване, заемащи 42,2% от общия брой посещения на чужденци. На второ място са почивките с 38,7% дял.

С началото на летния сезон се очаква пътуванията на българи в чужбина да се увеличат, най-вече с цел почивка. Ще продължаваме да следим и споделяме тенденциите в туризма, за да намираш още полезна информация за твоя бизнес.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации