Лични финанси

Кога разумните взимат големи кредити

Публикувано на 28 ноември 2018 от Валентина Райнова

Кога разумните взимат големи кредити

Понякога е много по-разумно да вземеш един голям кредит, отколкото няколко по-малки кредита. Защо това е така?

През последните шест месеца българите кандидатстват за по-големи кредити: в последното издание на обзора ни "Потребителският кредит на българина" отчитаме ръст от 12% на средните суми за потребителски кредити. Защо? По-големите кредити имат две големи предимства. Първото е, че много често по-голямата покупка или инвестиция излиза по-евтино, отколкото няколко по-малки. Второто - един голям кредит се управлява по-лесно, с по-малко усилия и време, отколкото няколко по-малки.

Все повече българи кандидатстват за големи кредити, което е знак, че потребителите са по-уверени във възможностите си, че желаят да осъществят големите си планове и най-вече – че могат да си позволят. Последните данни на БНБ също сочат, че ръстът на доходите е намалил количеството кредити "от заплата до заплата" и че потребителите предпочитат по-дългосрочни заеми. А за какво ги взимат? Ето три ситуации, в които кандидатстването за по-голям кредит е по-разумното решение.

Колата

Ако не можеш да разчиташ на автомобила си и непрекъснато е в гаража за ремонт- май е време за промяна. Вместо да теглиш малки заеми, за да поправяш старата кола,  изтегли по-голям кредит и си купи нова кола. В зависимост от предпочитанията и финансовите си възможности, можеш да си купиш нов автомобил с автокредит Нова или пък употребяван със специализирания кредит 3+. Въпреки че ще трябва да плащаш месечни вноски, всъщност получаваш сигурност и си спестяваш време и нерви. А това е доста добра инвестиция.

Обучение

Парите изчезват преди да са свършили дните от месеца? Омръзнало ти е да се чудиш дали ще ти стигне заплатата и да се притесняваш от неочаквани разходи? Ако си намалил разходите си до минимум, но все така не успяваш да спестиш нищо, значи е време да изкарваш повече пари. Как? Инвестирай в собственото си кариерно развитие. Кандидатствай за кредит за лични цели  и заплати с него допълнителни професионални курсове или образование. Така ще повишиш квалификациите си и когато кандидатстваш за работа, ще можеш да поискаш по-висока заплата.

Ремонт

Омръзна ли да търсиш водопроводчика всяка седмица и да се разправяш със съседа отдолу, че банята продължава да тече? Ако се виждаш по-често с майстори, отколкото с приятелите си, то значи е време за цялостен ремонт. Вместо да ангажираш хора за отделни малки проекти, освежи напълно дома си и направи дълго отлаганите промени. Ще ти излезе по-евтино, ако ремонтираш всичко наведнъж. БНП Париба Лични Финанси предлага кредити за частичен или цялостен ремонт, саниране, преустройство или освежаване на дома на стойност до 80 000 лева.

Как ще изплатиш задълженията си?

Не оставяй големите суми да те плашат. Има три прости стъпки, които да следващ, за да се справиш с финансите си: направи си бюджет, определи си вноска, която ще можеш да покриваш всеки месец и следи сметките си. Ако си направиш бюджет и го следваш, ще успееш почти неусетно да изплатиш задълженията си. Много е важно да си реалистичен в очакванията си- знаеш какви са финансовите ти възможности и какви разходи имаш най-добре от всички. Внимателно разпредели доходите си по различните пера, за които харчиш през месеца и виж колко остава след плащането на необходимите разходи. Така ще разбереш каква вноска можеш да плащаш.

Още преди да кандидатстваш за кредит можеш да провериш със специалния онлайн калкулатор колко време би ти отнело изплащането на кредита според вноската и каква ще е лихвата. Не забравяй, че това е само пример, а експертите на БНП Париба Лични Финанси ще направят оферта специално за теб според финансовите ти възможности. И последното, за което ще трябва да внимаваш е – месечните си разходи. Придържай се стриктно към бюджета си, за да си сигурен, че след плащането на останалите разходи ще можеш и да покриеш месечните си вноски навреме.

Aко се стремиш към трайно повишение на стандарта си на живот е по-добре да реализираш голям проект. Когато изплащаш кредит, ти имаш ясна представа колко дължиш всеки месец и колко време ти остава, докато го изплатиш. Така ще можеш да планираш бюджета си за по-дълго време. Така си спестяваш време и главоболия. Ако досега не си кандидатствал за кредит или си взимал по-малки суми, виж и съветите за изгоден кредит от нашите експерти, преди да вземеш решение.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации