Твоя бизнес

Кое е любимото хоби на българите?

Публикувано на 15 юни 2015 от Катя Делипавлова

Кое е любимото хоби на българите?

През миналата година БНП Париба Лични Финанси получи над 30 000 искания за кредит, за финансиране на покупката на различни „хоби” стоки – от въдици до квадрокоптери и моторни лодки.

Данните са за периода април 2014 – април 2015 г. и  на тяхна база изготвихме новото издание на класацията „Хоби топ 5 на изплащане”. Изданието разкрива любимите хобита на българите и интересни факти, свързани с тях:

Увеличил се е броят на запалените планинари

Открихме, че най-значителен ръст отбелязват покупките в групата "Спортна екипировка" – близо 20% на годишна база. И в предишните издания на класацията ни стоки като велосипеди, кростренажори и бягащи пътеки бяха много популярни, но потребителите вече купуват на изплащане и оборудване като: палатки, планински обувки, ски и сноуборд екипировка, спортни дрехи и др.

Любителите на екстремните спортове споделят преживяванията си

С нарастващата популярност на приключенския начин на живот се свързва и постоянно високото търсене на продукти като цифрови фотоапарати, видео камери и бинокли. Като нов продукт в категорията "Фото и видео камери" се появиха „екстремните“ цифрови камери, които могат да бъдат инсталирани върху каски, раници или дори да бъдат носени на специално създаден за тях удължител. Това показва, че българите не само са готови да прекарат повече време сред природата, но искат да записват и споделят своите преживявания.

Безопасността преди всичко

Запалените туристи казват, че завръщането у дома е един от най-приятните моменти след изпълнена с емоции екскурзия. И за да осигурят безпроблемно и комфортно прибиране, те инвестират все повече в превозните си средства. Например, в автомобилни гуми и навигационни системи. Според нашите данни покупките на гуми на изплащане са се увеличили с близо 10%. Същият ръст отбелязват и автомобилните аудио системи.

Още любопитни данни...

Всички знаем, че домашната кулинария става все по-популярна. Е, добрата новина е, че на изплащане може да се вземе всичко, от което се нуждае една модерна кухня – от най-големия уред до комплект прибори. През последната година със стоков кредит са купувани аксесоари за дома като кафе машини, миксери, пасатори, микровълнови фурни, кухненски роботи и дори гофретници.

А какви други „хоби” стоки си купиха българите на изплащане и за какво ги ползват, можеш да научиш от пълното издание на класацията ни „Хоби топ 5 на изплащане”.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации