Нашата дейност

Климатът на 360°: време е за промяна

Публикувано на 14 ноември 2018 от Валентина Райнова

Климатът на 360°: време е за промяна

Представяме изложбата на Фондация БНП Париба, която има за цел да помогне да разберем климатичните промени.

Много често обща тема за разговор дори и с непознати е времето. Неведнъж обсъждане на температурата или валежите са ни спасявали от неудобно мълчание, а забравеният чадър е ставал причина за запознанство. Време е са поговорим за времето малко по-сериозно.

Промените в климата са нещо нормално, но не и с темпото, с което се случват в последните десетилетия. Тези промени се отразяват на живота на хората по целия свят и затова човечеството ангажира огромни ресурси за ограничаване на въздействието им. Целта и на държавните политики и на частните инициативи е една – повече отговорност към природата.

Каним те да се присъединиш към една въздействаща изложба за климата и промените в него – „КЛИМАТЪТ НА 360°“ на Фондация БНП Париба. След като обиколи с огромен успех повече от 15 държави, тя за първи път гостува в България и можеш да я посетиш безплатно до 20 декември 2018 г. в салона на БНП Париба в София на бул. „Цар Освободител“ №2.

Какво ще видиш?

Тематичната изложба „КЛИМАТЪТ НА 360°“ включва 40 огромни и много въздействащи пана за климата. Те насочват вниманието към четири основни теми: резултати от климатичните измервания; причините за глобалното затопляне; прогнози на учените за развитието на потенциалните сценарии и възможните превантивни мерки. Целта на изложбата е да помогне на всеки човек да разбере причините за климатичните промени, защото само когато знаем повече за климата и измененията му, ще можем да променим поведението си и да намалим вредното си въздействие върху природата.

Специално за откриването на изложбата на 30 октомври в България пристигна председателят на Фондация БНП Париба Жан-Жак Горон, който сподели: "Идеята ни е да насочим вниманието към въпросите за климатичните промени, които са важни и учените от цял свят трябва да обърнат вниманието си към тях.”

Гости на откриването бяха и заместник-министърът на културата Румен Димитров; Фабиен Флори, директор на Френски институт в България; председателят на Българската академия на науките проф. Юлиан Ревалски; началникът на отдел „Климат и енергия“ към Столична община инж. Антония Новакова и директорът на БНП Париба за България Кристоф Деру, както и климатолозите проф. Валери До и д.п.н. Хулиан Виямайор Морено, изследващи движението на въздуха, известно като "клетката на Хедли".

Фондация БНП Париба

Фондация БНП Париба е основна преди 30 години и насърчава инициативи, свързани с корпоративна филантропия във всички части на света, където групата БНП Париба развива дейност. Дейностите, които фондацията подкрепя са насочени към културата, социалното включване и околната среда.

Една от най-мащабните програми е „Климатична инициатива“, която стартира през 2010 година. Тя подкрепя изследванията на климата и популяризира последните научни резултати по достъпен начин. Това е филантропска програма, посветена на подобряване разбирането на климата, климатичните дерегулации и измерването на последствията за околната среда. С бюджет от 6 милиона евро за период от три години (2017 г. – 2019 г.) в България фондацията подкрепя проекти като джаз-фестивалите в Банско, Пловдив и Варна.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации