Лични финанси

Kласическа нова кола или електромобил

Публикувано на 6 април 2020 от Мария Христова

Kласическа нова кола или електромобил

На пазара съвсем осезаемо навлизат електромобилите.

По данни на последното международно проучване на BNP Paribas Personal Finance „Observatoire Auto“, 85% от хората в 16 държави вярват, че бъдещето е на колите на ток. Ако се колебаеш дали да инвестираш в чисто нова „класическа“ кола с двигател с вътрешно горене (ДВГ) или в електромобил, направи избора си:

Обмисли бюджета си

И новата кола, и електрическата са сериозна инвестиция. Но един електромобил е с около 10 000 евро по-скъп. На пръв поглед тази разлика е доста голяма, но разходите за „гориво“ са пренебрежимо малки. Освен това поддръжката на колите на ток е много по-евтина, тъй като няма нужда от смяна на масло, свещи и други подобни консумативи, ремонт на двигател с движещи се части като бутала или ремонт на елементи от изпускателната система. Всичко това във времето ще ти спести много разходи и по-високата цена ще бъде компенсирана.

Прецени колко ще караш

Помисли добре колко ще караш твоя нов доверен приятел? Ако си купиш нова кола, която да шофираш предимно на дълги дистанции, то определено е по-добре да избереш нов автомобил с ДВГ. С електромобила ще срещнеш неудобството, че все още не могат да се изминават дълги разстояния поради малкия пробег, липсата на зарядни станции по пътя и дългото време за зареждане.

Но ако ще използваш превозното средство предимно в града, за кратки разстояние – като от работа до офиса, то електромобилът е твоят избор. Като плюс можеш да спестиш от платено паркиране в градската част, където има обособени зелена и синя зона, защото електромобилите са освободени от тази такса.

Помисли за екологията

Ако си от тези, за които е от особена важност да карат „чисти“ и опазващи природата коли, именно електрическият автомобил е бъдещето. Голям процент от хората, които искат да си купят електромобил, го правят, защото се чувстват отговорни към околната среда. Да, новият класически автомобил не замърсява, колкото една 20-годишна втора ръка кола, но със сигурност електромобилът печели като грижа за природата.

Каквото и да избереш, разчитай на кредит от БНП Париба Лични Финанси

С Автокредит Нова от БНП Париба Лични Финанси можеш да закупиш класически автомобил, на стойност до 80 000 лв., със срок на изплащане до 9 години. Банката предлага и кредит за електромобил.

Като част от една от най-големите финансови групи в света – BNP Paribas, която от десетилетия подкрепя екологичната промяна и устойчивото развитие, компанията разработи специална "Зелена оферта" - предназначена за покупка на електромобил от официалните дилъри с промоционални условия – фиксирана лихва, която започва от 6% и срок на изплащане до 10 години!

Независимо дали искаш нов или електромобил, можеш да избереш удобно за теб решение за финансиране. Част от предимствата на автокредитите от БНП Париба Лични Финанси са, че ставаш собственик на колата веднага, сам избираш застраховател, а вноските ти са фиксирани за целия период на кредита.

Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Здравей, аз съм Мария Христова

Занимавам се с маркетинг и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам личните си финанси?
Вярвам, че управлението на личните финанси е философия. За да я разбереш напълно, трябва да се потопиш дълбоко.

Още мои публикации