Лични финанси

3 грешки, които правиш при избора на автомобил

Публикувано на 18 септември 2017 от Веселина Евтимова

3 грешки, които правиш при избора на автомобил

Kупуването на автомобил е дълго планиран процес. Разходите и надеждността на избраното превозно средство са основни фактори при неговия избор.

Знаем, че за инвестицията, която правиш, искаш да получиш най-доброто и то да отговаря на стила и начина ти на живот. Ето защо съставихме списък с три от най-често допусканите грешки, когато избираш автомобил.

Не правиш проучване

Покупката на кола е важно решение, а в същото време много потребители го вземат на базата на емоции и не проверяват какво купуват. Така след няколко месеца се озовават със сметки за ремонт на "новото" превозно средство. Ето защо, след като си сигурен за марката, модела и годината на желания от теб автомобил, те съветваме да огледаш възможно най-много оферти, за да избереш най-доброто като съотношение цена-качество.
Преди покупката виж как ще се отрази разходът на бюджета ти.

Нов пред употребяван автомобил

От една страна е хубаво да се похвалиш с чисто нов и лъскав автомобил, но това не винаги е най-добрият и удачен вариант. Причината е, че в момента, в който колата излезе от магазина, цената ѝ веднага пада. Според експерти много по-разумно решение, при наличие на повече средства, е покупката на 2 или 3-годишен автомобил, който е почти нов и все още в гаранция.
Вярно е, че при употребяваните автомобили има риск, но ако марката и моделът са от надеждните на пазара, а поддръжката не е скъпа, си струва да спестиш някой друг лев.

Купуване на ненужни екстри

Когато договориш цената на избрания автомобил с търговеца,  той често започва да ти предлага някои допълнителни екстри, които увеличават стойността му. Такива могат да бъдат скъпа аудиосистема, специални джанти или по-скъпи гуми. Препоръчваме ти да обмислиш внимателно тези допълнителни разходи, преди да се съгласиш да ги добавиш към крайната цена.
Ако единственото, което те притеснява, е финансирането им, трябва да бъдеш спокоен, защото с нашите потребителски кредити за покупка на автомобил имаш възможност да финансираш и тези покупки.

Купуването на автомобил е сериозен разход и често емоционално решение. Затова те съветваме винаги да правиш задълбочено проучване на пазара и цените. Не пропускай да разбереш и какви са допълнителните разходи по поддръжката на колата.

Както вече знаеш, с кредитите "Нова" и "3+" можеш да си купиш кола без самоучастие. Така заедно с финансирането на допълнителни разходи, притежаването на желаната кола е още по-лесно и удобно.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации