Нашата дейност

Какво трябва да знаеш преди да вземеш пари назаем?

Публикувано на 18 януари 2016 от Янита Минкова

Какво трябва да знаеш преди да вземеш пари назаем?

Умението да управляваш парите си е наука за това как да контролираш приходите и разходите си, спестяванията, дори и инвестициите си. В уравнението влизат също и сумите, взети назаем.

Ако си задаваш множество въпроси, преди да вземеш решение за теглене на кредит, можеш да се запознаеш с най-често отправяните към нас, заедно с техните отговори:

Каква е лихвата?

Това е, може би, един от първите въпроси, които изникват в съзнанието на всеки, когато става въпрос за кредит. Отговорът му, можеш да откриеш в Стандартния Европейски Формуляр за Преддоговорна Инфомация (СЕФПИ), който ще получиш на място в нашите офиси. Там задължително е посочена информация за ГЛП - това е цената, която заплащаш за използването на заетата сума за период от 1 година. Друг важен показател е ГПР - той изразява реалната цена на кредита, включваща всички дължими лихви, такси и комисионни, представен като процент от сумата на кредита за период от 1 година.

Като отговорен партньор, те съветваме да погледнеш и от друга гледна точка. Например, запитай се – „Колко мога да плащам на месец?“. Това е съществен въпрос, в чийто отговор трябва да си убеден. Чрез подробен анализ на семейния бюджет можеш да изчислиш реалните си възможности.

Какво е оскъпяването?

Оскъпяването представлява общата стойност на кредита и включва всички вноски от погасителния план, както и дължими такси. Определя се от срока на изплащане - колкото по-кратък е той, толкова повече пари ще спестиш. Но пък това означава месечната вноска да е по-висока. Изборът на подходящите параметри по кредита е много важен. Трябва да си уверен, че можеш да си позволиш изплащането на сумата, за която кандидатстваш.

За да имаш добра кредитна история, е важно да спазваш стриктно падежната си дата и да не пропускаш плащания. Това води до излишно начислени разходи, които можеш да избегнеш.

Трябва ли да сключвам застраховка?

Много често разходът за застраховка се смята за ненужен, а е важно перо, което е добре да бъде предвидено при тегленето на кредит. В случай на непредвидени обстоятелства, застраховката дава сигурност относно покриването на месечните плащания.

Ние, от БНП Париба Лични Финанси, винаги сме насреща да предоставим допълнителна информация за видовете застрахователни програми, които предлагаме.

Кое, кога, как?

Когато обслужваш повече от един заем от различни финансови институции, е лесно да изпаднеш в затруднена ситуация - няколко вноски, различни падежни дати… Най-лесно можеш да разрешиш ситуацията, като провериш възможностите за обединяване на всичките си кредити в един. Можеш да се обърнеш за съвет към нашите финансови консултанти, които да помогнат в избора на най-подходящия погасителен план.

На пазара можеш да срещнеш много и различни оферти. Важно е да взимаш информирани решения, обръщайки се към доверен партньор. В БНП Париба Лични Финанси предлагаме отговорно кредитиране и вярваме, че това е причината над 50% от клиентите ни да се доверяват отново и отново.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации