Нашата дейност

Какво си купихме на изплащане за празниците

Публикувано на 5 февруари 2019 от Валентина Райнова

Какво си купихме на изплащане за празниците

Телевизор, смартфон и игри – това бяха три от десетте най-желани подаръци, купени на изплащане по Коледа и Нова година.

Данните са от новата класация „Коледният топ 10 на изплащане“, подготвена от БНП Париба Лични Финанси, един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране в България. Основната цел на класацията е да представи потребителското търсене по време на празници.

Продуктите за забавление бяха най-търсени през декември 2018 г.

Шест от десетте топ позиции в класацията се заемат от стоки за забавление. Резултатите показват, че българинът предпочита да си купува на изплащане телевизори, смартфони, лаптопи, конзоли за игри, многофункционални аудио системи и игри за конзоли. Половината от заявленията за финансиране на покупка на изплащане бяха за тези продукти.

Големият интерес към стоки за свободното време показва, че в края на годината хората са по-склонни да отпуснат бюджета си и да купуват стоки за удоволствие. Друга причина е търсенето на подаръци също се отрази на класацията. Например, конзолите и игрите за тях и аудио системите не бяха представени в годишното издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ и през декември изместиха хладилника, обзавеждането за спалня и матрака.

Смартфон – най-желаният подарък за Коледа и Нова година

Телефон за 300-350 лв. беше най-търсената стока от българина по празниците. Топ продуктът в тази категория беше с голям дисплей, с HD+ резолюция и мощен процесор. С него можем да гледаме видео и спокойно да играем мобилни игри. Интересно е, че декемврийският победител е по-евтин от най-търсения модел за цялата 2018 г., който струваше 900-950 лева. Причината за това може да се обясни с развитието на технологиите, благодарение на което можем да купим премиум устройство на разумна цена и така да си позволим повече подаръци, без да харчим допълнителни средства.

Купувахме конзоли за игри за 450-500 лева и игри за 60-80 лева

Конзолите, игрите за тях и аудио системите се появиха в класацията „Коледният топ 10 на изплащане“ на мястото на хладилника, обзавеждането за спалня и матрака. През декември бяха подадени заявления за финансирането на почти 3 000 такива продукта. Най-търсената конзола беше актуален топ модел на средна цена 450-500 лева. Разбира се, към конзолите хората купуваха и игри, които най-често бяха на стойност 60-80 лева.

Купувахме по-евтини лаптоп и телевизор

Освен по-евтин смартфон, купувахме и по-евтини лаптоп и телевизор за празниците. През декември най-търсеният лаптоп беше на цена 500-550 лева, докато топ моделът за цялата 2018 г. струваше 650-700 лева. Останалите продукти с по-ниски средни цени бяха телевизорите, диваните, климатиците и готварските печки.

И след като разказахме какво купувахме най-често на изплащане през декември, ти предлагаме да си припомниш и кои бяха победителите в класацията ни „Топ 10 на изплащане“ за цялата 2018 г.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации