Твоя бизнес

Какво разкриват последните данни на БНБ за потреблението в България?

Публикувано на 12 май 2016 от Янита Минкова

Какво разкриват последните данни на БНБ за потреблението в България?

Данните на БНБ за март 2016 г. показват, че депозитите на домакинствата намаляват, а кредитирането расте. Това може да бъде разглеждано като положителен знак за ръст на потреблението.

Депозитен спад

Според информацията на централната банка за първи път от банковата криза през 2014 г. депозитите на домакинствата бележат спад на месечна база. В края на март месец общият им обем е бил 42,82 милиарда лева, което е спад от 82 милиона лева в сравнение с края на февруари 2016 г. Подобно намаляване на спестяванията се наблюдава за първи път от средата на 2014 г., когато беше затворена четвъртата по големина към онзи момент банка в страната.

Ръст на кредитирането

На фона на спада на депозитите, от БНБ отчитат ръст на потребителското кредитиране. Общият обем на отпуснатите заеми в този сегмент е 7,2 милиарда лева, което представлява ръст от 49 милиона на месечна база.

Какво означава това?

Спадът на депозитите и ръстът на потребителското кредитиране могат да се тълкуват като знак за оживление при потреблението. Това е положителен признак за възстановяване на икономиката, тъй като по-голямото кредитиране означава, че хората ще харчат повече. Това от своя страна ще се отрази в ръст на редица сектори, сред които са търговия, производство и услуги.

Допълнителен тласък на потребителското кредитиране ще даде и началото на летния сезон, когато много хора търсят финансиране за реализация на големи проекти като ремонт, покупка на автомобил, пътуване и др. Това директно ще се отрази на търговията с мебели и електроника, тъй като много хора успоредно с обновяването на дома си, подменят обзавеждането и техниката. За ръста при финансирането на покупка на стоки на изплащане ще допринесат и двете големи спортни събития през лятото на 2016 г. – Европейското първенство по футбол и Олимпиадата.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации