Лични финанси

Какво е дигитален портфейл?

Публикувано на 16 декември 2019 от Валентина Райнова

Какво е дигитален портфейл?

Все по-често се говори за „дигитален портфейл“, но знаеш ли какво представлява, как работи и как може да улесни живота ти?

Какво представлява дигиталният порфтейл?

Дигитален портфейл, наричан и е-портфейл, е услуга, която позволява да събереш всички свои карти и някои документи в смартфона си. В него можеш да съхраняваш кредитни и дебитни карти, шофьорска книжка, карти за подаръци и отстъпки от търговци, билети за събития, карти за транспорт и други. Това става с помощта на приложение, инсталирано на телефона ти. След като го инсталираш, просто е необходимо да въведеш информацията, която искаш „портфейлът“ да съхранява.

Защо да използваш дигитален портфейл?

Освен че по този начин заявяваш, че живееш в бъдещето, дигиталният портфейл има предимства пред физическия портфейл.

Кои са те?

Удобно е

Днес голяма част от живота ни е в телефона, а защо там да не бъдат и парите и документите ни? Така или иначе, смартфонът ни е навсякъде с нас. Благодарение на дигиталния портфейл не се налага да носим истинския, натъпкан с различни карти и когато се наложи да се започне безкрайно ровене.

С помощта на дигиталния си портфейл плащаш по-бързо и по-лесно. Единственото, което трябва да направиш, е просто да доближиш телефона си до безконтактен POS терминал и готово. Вече дори има и банкомати, от които можеш да теглиш пари по този начин.

По-сигурно е

Физическите портфейли могат лесно да бъдат загубени или откраднати. Ако някога се е случвало да си губиш портфейла, много добре знаеш, че отнема много време и нерви да блокираш всички карти, които имаш, да изкараш нови документи и т.н. Ако имаш пари в брой в портфейла си, ги губиш и не можеш да ги възстановиш отново.

С дигиталния портфейл този риск е елиминиран – дори и да изгубиш телефона си, ако някой го намери, ще трябва да разбие паролата на телефона ти, а след това всички пароли или лични номера, използвани за защита на приложението.

По-организирано е

Всичките ти карти – дебитни, кредитни, за отстъпки и така нататък са на едно място и не е нужно да ги търсиш всеки път, когато трябва да плащаш. Организираш това, което използваш по-често и ти трябва най-много с помощта на телефона и приложението.

Модерно е

Ако си от онези хора, които искат винаги да са в крак с новите технологии и променящия се свят, то тази услуга определено може да бъде наречена модерна и иновативна. Ще бъдеш в крак с времето!

Допълнителни услуги

С дигиталния си портфейл можеш да платиш битовите си сметки – ток, вода, парно или пък да ти бъдат издадени ваучери за подарък, да си поставиш определени лимити и какво ли още не. Доста полезно е услугата за изпращане на пари между различни потребители.

Как да се сдобиеш с „дигитален портфейл“?

Повечето издатели на карти имат свои приложения, които ти предлагат да ползваш при издаването на пластиката. Освен това съществуват и множество „независими“ разработчици, които бързо набират популярност. Просто трябва да отделиш малко време за проучване в интернет и да избереш най-удобното за теб решение.

За да използваш дигитален портфейл, споделяш лични данни. Ако се притесняваш за това, трябва да знаеш как да ги пазиш онлайн. Припомняме ти нашите 5 съвета за онлайн сигурност на личните данни.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации