Лични финанси

5 съвета за онлайн сигурност на личните данни

Публикувано на 31 май 2019 от Валентина Райнова

5 съвета за онлайн сигурност на личните данни

В доминирания от интернет свят постоянно се налага, съзнателно или не, да споделяш лични данни. Затова е важно да знаеш как да ги пазиш онлайн.

Предлагаме 5 съвета за сигурност в интернет.

Днес личното и фамилно име не изчерпват идентификацията ни. В интернет данни като имейл адресът ни, IP адресът и всяка друга информация, чрез която могат да ни разпознаят, се наричат лични данни. Документите, свързани с получено образование, натрупан трудов стаж или такива, касаещи здравословното ми състояние също попадат в тази група.

Информирай се за GDPR

От май 2018 г. е в сила Общият регламент за защита на личните данни (GDPR), който има за цел да уеднакви политиките на всичките държави, членуващи в Европейския съюз, за събирането и използването на лични данни. С него се гарантира защитата на личните данни онлайн и по-голямата сигурност от злоупотреби в интернет. Не подценявай ситуацията и отдели малко време, за да се информираш по-подробно какво представляват личните даннни и как трябва и не трябва да се процедира с тях.

Това е важно, защото в днешно време много често се случват злоупотреби с лични данни, докато си онлайн и можеш да се окажеш измамен, без да разбереш. Например сайт, който не те информира какви данни събира, защо ги използва и не иска изричното ти съгласие, за да ги използва, трябва да привлече вниманието ти, че има нещо нередно.

Внимавай къде споделяш личните си данни

Често се случва сами да подценяваме дадена ситуация и да предоставяме личните си данни на лица, които могат да злоупотребят с тях. Затова трябва да си много взискателен и внимателен, когато споделяш личните си данни и да не го правиш, когато имаш и най-малко съмнение. Имай предвид, че ако някой използва личното ти име, фамилията ти, ЕГН-то ти, номера на кредитната ти карта или др., без твое знание и изрично съгласие, той може да злоупотреби с личните ти данни и да извърши измама.

Защити се онлайн

Бъди изключително внимателен кои сайтове посещаваш и каква интернет връзка и какви устройства използваш. За да нямаш неприятни изненади, си инсталирай антивирусен софтуер на всички устройства и редовно ги сканирай, за да се предпазиш. Винаги излизай от профила си, независимо какви приложения си използвал. По този начин ще подобриш своята онлайн защита.

Използвай сигурни пароли

Едно от най-важните неща в интернет е паролата. Пароли се използват почти навсякъде – от профилите ти в социалните мрежи като Фейсбук или Инстаграм, до и-мейла и акаунтите ти във всеки оналйн магазин. Паролата ти трябва да е сигурна и сложна – съветваме те да използваш различна за всеки сайт и профил. Не използвай лесно запомнящи се или предсказуеми пароли като проста поредица от букви и цифри или датата ти на раждане, защото са лесни за разгадаване.

Комуникирай сигурно със своята банка

Винаги изписвай сайта на банката си в браузъра, вместо да следваш например линк от имейл. Не запазвай лични данни в браузъра си, а ги въвеждай всеки път, когато го използваш. И не забравяй – една отговорна банка няма да поиска чувствителна информация по електронна поща. Също така не отваряй съмнителни прикачени файлове със странни разширения (.exe, .ico и др.). Те могат да заразят компютъра ти със злонамерен софтуер или вируси.

За да си спокоен, че по отношение на личните ти данни ще бъдат спазени всички правила и законови регулации, избери сигурна и надежда банка.
БНП Париба Лични Финанси, България е част от BNP Paribas – най-голямата финансова група в Еврозоната, е сигурен и отговорен партньор.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации