Нашата дейност

Какво да включиш в CV-то и какво не?

Публикувано на 22 август 2017 от Катя Делипавлова

Какво да включиш в CV-то и какво не?

Как да създадеш CV-то си и да направиш успешно първо впечатление, разбери от съветите на нашите HR специалисти.

Автобиографията може да отвори или затвори вратите към мечтаната позиция. Затова е много важно да е подготвена така, че да привлече вниманието на специалистите по подбор. Тя трябва да съдържа достатъчно информация и в същото време не е нужно да разкрива конфиденциални данни. Ето какво да включиш и какво не в CV-то си.

Коя е необходимата информация?

Разбира се, важно е да има актуална и подробна информация за контакт с теб. Това означава имена, телефон и и-мейл, който проверяваш редовно или е синхронизиран с мобилния ти телефон. Постоянният или текущ адрес може да е полезен, но не е задължителен, защото едва ли някой ще ти прати писмо на хартия. Той ще ти е необходим при оформянето на документите за постъпване на работа, но не и в момента на кандидатстване за позиция.

Образованието и квалификациите са следващият важен компонент. Първо, посочи какво и къде си учил и каква образователна степен си придобил, като започнеш от последното завършено образование. Тук е мястото да дадеш информация и за допълнителните курсове, които си преминал – кога, къде, на каква тема, продължителност и така нататък.

И стигаме до трудовия опит. Тук включи работодател, периоди на заемани позиции, кратко описание на основните отговорности. Важната дума, на която трябва да обърнеш внимание е „кратко“ описание. Не е нужно CV-то да е 10 страници. Това не го прави по-убедително, а може да има по-скоро негативен ефект. Излишно е на цяла страница да се описват всички задължения и отговорности на заеманите позиции. Стреми се да синтезираш информацията и да изброиш само най-същественото, което има пряко отношение към позицията, за която кандидатстваш.

Посочи нивото на владеене на чужди езици и компютърна грамотност и какви сертификати притежаваш.

Можеш да разкажеш накратко и за хобитата, интересите си и спортовете, с които се занимаваш активно. Не пропускай и да споменеш дали имаш шофьорска книжка и за кои категории.

Какво да не включваш?

Темата за конфиденциалността на личните данни не е нова и в различни периоди добива популярност и отзвук и в медиите. В духа на днешната ни тема, ето няколко примера за това каква лична информация не е нужно да включваш в CV-то си:

Противно на общоприетото мислене, не е необходимо да даваш ЕГН-то си. Дори работодателят да е регистриран като администратор на лични данни пред Комисията за защита на личните данни, което означава, че третира лични ти данни като поверителни и ги ползва със специален режим на защита, ЕГН-то не е необходимо за процесите на подбор.

Не е нужно да споделяш и каква е твоята политическа или религиозна принадлежност. Това е чувствителна лична информация, която не би трябвало да се взема предвид от работодателя или може да се третира като дискриминативна.

Информация за здравословно състояние. Отново – ако не се изисква изрично, тази информация може да се третира като изключително чувствителна и дискриминативна. Изключение може да има в случаи, в които позицията изисква определено здравословно състояние, поради естеството на извършваните дейности.

И за финал ти предлагаме да видиш и кои са топ уменията, които трябва да имаш в CV-то си и кои за ключовите компетенции, необходими за успешен старт на кариера във финансовата сфера.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации