Нашата дейност

Какво да включиш в CV-то и какво не?

Публикувано на 22 август 2017 от Катя Делипавлова

Какво да включиш в CV-то и какво не?

Как да създадеш CV-то си и да направиш успешно първо впечатление, разбери от съветите на нашите HR специалисти.

Автобиографията може да отвори или затвори вратите към мечтаната позиция. Затова е много важно да е подготвена така, че да привлече вниманието на специалистите по подбор. Тя трябва да съдържа достатъчно информация и в същото време не е нужно да разкрива конфиденциални данни. Ето какво да включиш и какво не в CV-то си.

Коя е необходимата информация?

Разбира се, важно е да има актуална и подробна информация за контакт с теб. Това означава имена, телефон и и-мейл, който проверяваш редовно или е синхронизиран с мобилния ти телефон. Постоянният или текущ адрес може да е полезен, но не е задължителен, защото едва ли някой ще ти прати писмо на хартия. Той ще ти е необходим при оформянето на документите за постъпване на работа, но не и в момента на кандидатстване за позиция.

Образованието и квалификациите са следващият важен компонент. Първо, посочи какво и къде си учил и каква образователна степен си придобил, като започнеш от последното завършено образование. Тук е мястото да дадеш информация и за допълнителните курсове, които си преминал – кога, къде, на каква тема, продължителност и така нататък.

И стигаме до трудовия опит. Тук включи работодател, периоди на заемани позиции, кратко описание на основните отговорности. Важната дума, на която трябва да обърнеш внимание е „кратко“ описание. Не е нужно CV-то да е 10 страници. Това не го прави по-убедително, а може да има по-скоро негативен ефект. Излишно е на цяла страница да се описват всички задължения и отговорности на заеманите позиции. Стреми се да синтезираш информацията и да изброиш само най-същественото, което има пряко отношение към позицията, за която кандидатстваш.

Посочи нивото на владеене на чужди езици и компютърна грамотност и какви сертификати притежаваш.

Можеш да разкажеш накратко и за хобитата, интересите си и спортовете, с които се занимаваш активно. Не пропускай и да споменеш дали имаш шофьорска книжка и за кои категории.

Какво да не включваш?

Темата за конфиденциалността на личните данни не е нова и в различни периоди добива популярност и отзвук и в медиите. В духа на днешната ни тема, ето няколко примера за това каква лична информация не е нужно да включваш в CV-то си:

Противно на общоприетото мислене, не е необходимо да даваш ЕГН-то си. Дори работодателят да е регистриран като администратор на лични данни пред Комисията за защита на личните данни, което означава, че третира лични ти данни като поверителни и ги ползва със специален режим на защита, ЕГН-то не е необходимо за процесите на подбор.

Не е нужно да споделяш и каква е твоята политическа или религиозна принадлежност. Това е чувствителна лична информация, която не би трябвало да се взема предвид от работодателя или може да се третира като дискриминативна.

Информация за здравословно състояние. Отново – ако не се изисква изрично, тази информация може да се третира като изключително чувствителна и дискриминативна. Изключение може да има в случаи, в които позицията изисква определено здравословно състояние, поради естеството на извършваните дейности.

И за финал ти предлагаме да видиш и кои са топ уменията, които трябва да имаш в CV-то си и кои за ключовите компетенции, необходими за успешен старт на кариера във финансовата сфера.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации