Твоя бизнес

Как иновациите при автомобилите променят други сектори?

Публикувано на 12 юли 2017 от Кристиана Банкова

Как иновациите при автомобилите променят други сектори?

Електро и автономните автомобили променят изцяло индустрията и разбирането ни за коли. Но с тяхното развитие ще се променят още много сектори. Ето кои са те:

Нефтодобивната индустрия

Секторът на добив и преработка на петрол ще е сред най-засегнатите от намаляването на автомобилите с двигатели с вътрешно горене, намаляването на разхода и все по-широкото проникване на изцяло електрически и хибридни коли. Страните производители на петрол ще трябва да се преориентират към алтернативи на „черното злато“. Някои от тях вече инвестират в различни иновативни компании, а други се позиционират като глобални бизнес и финансови центрове, което ще им носи приходи в бъдеще.

Търговията с горива

Когато няма коли, които се движат с бензин, няма да има и нужда от бензиностанции. Затова, големите вериги за търговия с горива ще трябва да се преориентират и от бензиноколонки да инсталират зарядни за електромобили.

Секторът на услугите

С навлизането на новото поколение автомобили, познатите ни сервизи ще изчезнат или ще претърпят пълна трансформация. От една страна ще се повишат изискванията към техниците, които ще трябва да познават и да могат успешно да обслужват модерните коли. От друга страна самите сервизи ще се трансформират във високотехнологични центрове.

Огромна роля ще играят и производителите, които ще са все по-директно ангажирани в поддръжката на колите си, тъй като всеки модел има своите специфики. Така постепенно ще изчезнат сервизите, които могат да обслужват различни марки коли, и на преден план ще излезе по-тясната специализация.

Застрахователният пазар

Този сектор ще бъде засегнат по-чувствително с популяризирането на автономните автомобили. Тъй като голяма част от инцидентите се дължат на човешка грешка, с отпадането на необходимостта от водач, ще се промени и моделът на застраховане. Очаква се, че в бъдеще застрахователна отговорност ще носят не хората, а производителите на софтуер и на системи за управление и навигация на колите.

Производството на авточасти

Изчезването на двигателите с вътрешно горене ще повлияе на огромната индустрия за производство на консумативи за тях. Така много компании ще трябва да преориентират производството си към създаване на компоненти за електрически автомобили или към съвсем друг тип бизнеси.

Таксиметровите услуги

Автономните коли ще повлияят силно и на бизнеса с таксиметрови услуги. Такси компаниите ще имат възможност да се трансформират в собственици на автопаркове от автономни автомобили и на диспечери, които контролират движението им дистанционно.

Днес въпросът не е дали електромобилите ще станат предпочитано средство за придвижване, а кога. Вероятно това ще се случи по-скоро, отколкото очакваме, и затова ти предлагаме да научиш още за възхода на електромобилите.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации