Нашата дейност

Как да се предпазим от финансова измама?

Публикувано на 17 октомври 2018 от Валентина Райнова

Как да се предпазим от финансова измама?

Какво е важно да знаеш, за да си сигурен за данните и финансите си в онлайн пространството, както и да не позволиш евентуална злоупотреба.

Онлайн банкирането, кредитните карти, електронните магазини и всички други дигитални удобства, които имаме днес, правят живота ни по-лесен и ни спестяват време. И колкото по-често ги употребяваме, толкова повече трябва да се грижим за сигурността си.

Ежедневно използваме различни онлайн канали, за да получим информация или да купим определен продукт. Често пъти обаче тези канали могат да ни срещнат и с недотам добронамерени хора, които ги използват за различни финансови измами. Добре е да знаеш за какво да внимаваш, за да избегнеш ситуациите, в които могат да те подведат.

Ще те запознаем с Анна. Тя отдавна мечтае за почивка през зимата, но не на ски курорт, а на екзотичен остров. Тази година тя реши да се поглези и кандидатства за кредит, с който да реализира ваканцията си. Анна видя обява за кредит от известна банка, на която би се доверила, и кликна без притеснение на нея. Малко след като "кандидатства", тя получи странен имейл в електронната си поща. Това, което притесни Анна, беше, че в изпратеното съобщение се изискваше да заплати определена такса. Анна е разумен потребител и реши първо да провери и свери информацията на официалния сайт на банката. Анна се увери, че не се изисква никаква такса преди подписването на документите за договора. Разбра, че полученият имейл е подвеждащ с цел злоупотреба и подаде сигнал на банката, за да предпази други клиенти.

Този случай, не е масов, но за съжаление има лица, които се опитват да злоупотребят с доброто име на компанията, представяйки се за нейни консултанти, и да извършват измами, възползвайки се от доверието на хората към БНП Париба Лични Финанси. Банката ни се утвърди като един от лидерите на потребителско кредитиране у нас през последните 10 години. Над 1,5 милиона българи ни се довериха през това време и почти  750 000 от тях са ползвали повече от веднъж финансовите ни продукти.

С увеличението на кредитите и сумите, за които хората кандидатстват, опитите за финансови измами стават все по-разпространени. Добрата новина е, че можеш да се предпазиш от тях. Следвай тези 4 основни правила.

1.      Не се доверявай на "изгодни" обяви

БНП Париба Лични Финанси няма практиката да публикува съобщения за отпускане на кредити в сайтове за малки обяви. Компанията ни не работи с частни физически лица, които посредничат или "уреждат" кредити от името на банката.

2.      Не плащай нищо предварително

Компанията ни не събира предварително каквито и да било такси. Свържи се незабавно с нас, ако получиш искане за парична сума под формата на такса за предлагана услуга.

3.      Чети критично

Банка БНП Париба Лични Финанси извършва дейност единствено на територията на страната и не превежда средства от други държави. Бъди критичен към информация, която посочва, че ще получиш превод от чужбина. Не се доверявай на подобни съобщения!

Компанията изготвя цялата си кредитна документация в България, на български език, съгласно изискванията на българското законодателство. Бъди подозрителен към  всеки "документ" за кредит или паричен превод с логото на банката ни или нейното наименование, получен от чужбина или на чужд език – това е опит за измама.

4.      Използвай само официалните канали за комуникация на банката

Официалните канали за контакт с нас са: интернет страницата ни: www.bnpparibas-pf.bg, телефон: 0700 11 811, имейл: contacts@bnpparibas-pf.bg и Facebook страницата: www.facebook.com/BNPParibasPFBG/.

Имейлите с отговор на заявки за кредит, изпращани от БНП Париба Лични Финанси, са с домейн ...@bnpparibas-pf.bg. Писмата, получени от различен подател, са опит за измама. Ако получиш подобно писмо, моля, сигнализирай незабавно на Компанията на посочените контакти.

БНП Париба Лични Финанси предоставя потребителски кредити единствено чрез мрежата си от 45 административни офиса в цялата страна и в над 3 000 магазина на търговските ни партньори, обозначени с логото на компанията, където можеш да закупиш стока на изплащане.

Бъди разумен като Анна! При най-малкото съмнение, че някой се опитва да злоупотреби с личните ти данни или с името на компанията, незабавно се свържи с банката на имейл: contacts@bnpparibas-pf.bg, на телефон: 0700 11 811 или чрез лично съобщение на официалната ни Facebook страница: www.facebook.com/BNPParibasPFBG/.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации