Нашата дейност

Как да се подготвиш за интервю във финансова институция

Публикувано на 7 декември 2017 от Веселина Евтимова

Как да се подготвиш за интервю във финансова институция

С малко помощ и добра подготовка ще получиш желаната работа във всеки сектор, а защо не и финансовия.

Често в търсенето на работа влагаме много усилия в създаването на перфектното CV, а забравяме да се подготвим за самото интервю. Знаем колко е важно е да ходим навреме за интервюто, но това далеч не е достатъчно да впечатли експертите по подбор.

Затова подготвихме кратък списък, който ще помогне да спечелиш доверието на бъдещите ти работодатели.

Защо искаш тази работа?

На пръв поглед лесен въпрос, който ще остави най-силно впечатление от представянето ти. Важно е да подготвиш добре отговора си. Човекът срещу теб се опитва да те опознае и да разбере с какво си различен от останалите кандидати. Ако отговорът ти е твърде общ, интервюиращият може да те попита „Защо?“ и да продължи да те пита, докато не намери есенцията. Или просто да се задоволи с баналния отговор и да продължи да търси точния кандидат.

Ако не искаш това да се случи, помогни си като предварително напишеш няколко параграфа защо искаш да си в този бизнес и да получиш тази работа. Опитай се да разбереш от какво има нужда тази компания и защо ти можеш да й го дадеш.
И не забравяй - няма грешни отговори на този въпрос. Има такива, които се забравят лесно.

Преговори важните термини

Естествено, трябват ти и нефинансови умения, за да имаш успешна кариера във финансовата сфера, но е хубаво да изтупаш прахта от финансовите си знания. Ако си учил на английски, напълно естествено е да не знаеш или помниш термините на български. Но ако интервюто ти е на родния ти език, по-добре преговори поне най-важните термини.

Подготви се за сложните въпроси

Лесно е да се подготвиш за стандартните въпроси за интервю, но как да си помогнеш за по-трудните? Разгледай отново обявата. Виж какво точно се изисква в търсената позиция и се замисли какви технически въпроси биха ти задали.

Покажи колко си отдаден

Всички търсят хора, които да останат във фирмата и да са отдадени на работата. Ето защо сигурно ще те попитат „Как ще допринесеш за компанията?“ Можеш да използваш въпроса да впечатлиш организацията с качествата си, но можеш и да докажеш, че финансите са твоето призвание. Сподели далечните си професионални цели преди да са те попитали и наблегни на постоянството си.
Дай примери, с които да илюстрираш качествата си.

Внимавай с лесните въпроси

Политиката на всички компании е различна, но често се случва представителят на Човешки ресурси да зададе привидно лесен въпрос. Например, за да разбере колко си отдаден на финансите, интервюиращият може да те попита коя финансова новина те е впечатлила най-много миналата седмица. Опитай се да не отговаряш с най-важната, която е била на първа страница. Покажи, че финансите са важни за теб като споделиш някое привидно незначително събитие и обясни защо е важно за организацията.

След като знаеш как да наблегнеш на аналитичните си качества и си подготвен за въпросите, не забравяй да прочетеш как да впечатлиш експертите по подбор на БНП Париба Лични Финанси.
Ако още си на етап писане на CV, виж какво да подчертаеш и какво да не включваш в него.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации