Лични финанси

Как да се ориентираме в различните промоции за покупки на изплащане?

Публикувано на 14 януари 2015 от Катя Делипавлова

Как да се ориентираме в различните промоции за покупки на изплащане?

Днес нашият колега Свилен Димов – Мениджър бизнес развитие в БНП Париба Лични Финанси, ще ни разкаже как избира сред многобройните оферти на пазара.

Януари е месец, предлагащ много и различни промоционални оферти за покупка на изплащане. Именно затова сега е моментът да споделя полезна информация как по-лесно се ориентирам в заобикалящия ме хаос от изгодни промоционални кредитни и лизингови оферти. 

  • На първо място трябва да си дам сметка какъв бюджет ми е необходим и с какъв разполагам.

Важно за определянето на бюджета е първо да имам ясна представа за какво точно ще са разходите ми, т.е. какво ми е необходимо да купя. След като избера стоките, остава да намеря начин за финансирането им. 

  • Каква промоция за каква стока или потребителски кредит да избера?

В момента безспорно най-изгодните предложения за стокови кредити са тези, при които мога да взема дадена стока с 0% оскъпяване. Основно ги има в магазините на по-големите търговци за електроника и мебели. Най-важният ориентир, който проверявам при този вид промоция, е Годишният Процент на Разходите (ГПР), който може да се види за всяка една кредитна схема. Ако ГПР е 0%, това означава, че и кредитът наистина е без оскъпяване. 

Често само определени стоки в магазините могат да бъдат закупени на изплащане с 0% оскъпяване, докато за останалите в повечето случаи се предлагат други промоционални оферти. Първите параметри, които гледам, когато трябва да избера подходящата промоция за кредит, са:

  • дали месечната погасителна вноска е удобна за месечния ми бюджет, 

  • за какъв период е кредитът, 

  • каква е посочената годишна лихва, 

  • и обща стойност на плащане. 

От всяка институция, която предлага потребителски кредити или лизинг, както и всеки търговец, който предлага своите стоки на изплащане, още преди да кандидатствам имам право да получа пълна информация за параметрите на кредита/лизинга под формата на Стандартен европейски формуляр. В него са включени всички параметри по кредитното/лизингово предложение. Там мога да намеря и калкулирана цялата сума, която ще платя накрая. 

Важно за мен също е да знам как и къде мога да плащам кредита си – на каса, в банка, по интернет, през банкомат или други варианти и какво допълнително ще ми струва това. Тази информация не влиза в договора за кредит, затова трябва да попитам кредитните консултанти. 

Кредитът за покупка на стока е едно подходящо решение, с което да разсрочим напред във времето разходът за по-скъпи електроуреди, мебели или други придобивки за дома. За да се насладиш покупката - пазарувай разумно и се възползвай от изгодните предложения на пазара.


Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации