Лични финанси

Как да се ориентираме в различните промоции за покупки на изплащане?

Публикувано на 14 януари 2015 от Катя Делипавлова

Как да се ориентираме в различните промоции за покупки на изплащане?

Днес нашият колега Свилен Димов – Мениджър бизнес развитие в БНП Париба Лични Финанси, ще ни разкаже как избира сред многобройните оферти на пазара.

Януари е месец, предлагащ много и различни промоционални оферти за покупка на изплащане. Именно затова сега е моментът да споделя полезна информация как по-лесно се ориентирам в заобикалящия ме хаос от изгодни промоционални кредитни и лизингови оферти. 

  • На първо място трябва да си дам сметка какъв бюджет ми е необходим и с какъв разполагам.

Важно за определянето на бюджета е първо да имам ясна представа за какво точно ще са разходите ми, т.е. какво ми е необходимо да купя. След като избера стоките, остава да намеря начин за финансирането им. 

  • Каква промоция за каква стока или потребителски кредит да избера?

В момента безспорно най-изгодните предложения за стокови кредити са тези, при които мога да взема дадена стока с 0% оскъпяване. Основно ги има в магазините на по-големите търговци за електроника и мебели. Най-важният ориентир, който проверявам при този вид промоция, е Годишният Процент на Разходите (ГПР), който може да се види за всяка една кредитна схема. Ако ГПР е 0%, това означава, че и кредитът наистина е без оскъпяване. 

Често само определени стоки в магазините могат да бъдат закупени на изплащане с 0% оскъпяване, докато за останалите в повечето случаи се предлагат други промоционални оферти. Първите параметри, които гледам, когато трябва да избера подходящата промоция за кредит, са:

  • дали месечната погасителна вноска е удобна за месечния ми бюджет, 

  • за какъв период е кредитът, 

  • каква е посочената годишна лихва, 

  • и обща стойност на плащане. 

От всяка институция, която предлага потребителски кредити или лизинг, както и всеки търговец, който предлага своите стоки на изплащане, още преди да кандидатствам имам право да получа пълна информация за параметрите на кредита/лизинга под формата на Стандартен европейски формуляр. В него са включени всички параметри по кредитното/лизингово предложение. Там мога да намеря и калкулирана цялата сума, която ще платя накрая. 

Важно за мен също е да знам как и къде мога да плащам кредита си – на каса, в банка, по интернет, през банкомат или други варианти и какво допълнително ще ми струва това. Тази информация не влиза в договора за кредит, затова трябва да попитам кредитните консултанти. 

Кредитът за покупка на стока е едно подходящо решение, с което да разсрочим напред във времето разходът за по-скъпи електроуреди, мебели или други придобивки за дома. За да се насладиш покупката - пазарувай разумно и се възползвай от изгодните предложения на пазара.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации