Лични финанси

Как да се грижим за колата през лятото?

Публикувано на 28 юли 2018 от Валентина Райнова

Как да се грижим за колата през лятото?

Готов си за пътешествия, но дали колата ти е в най-добрата си форма?

Грижата за колата обикновено е тема на студените зимни месеци. Но превозното ти средство се нуждае от защита, дори когато времето е хубаво. Ето и нашите седем горещи съвета как да се погрижиш за верния си спътник в приключенията това лято.

Пази я от слънцето

Не всички можем да приберем колата си в гараж, но това не е единственият начин да я предпазиш от парещите лъчи на слънцето. Опитай се да я покриваш често или поне да я паркираш на сянка. Яркото слънце може да нанесе щети на боята и на интериора след време. Почти като при хората.

Смени маслото

Нямаме предвид само да смениш течността в колата, но и да смениш типа масло, което ползваш. Това е особено важно за по-стари модели автомобили. Новите коли използват синтетични смески или смесени масла, които са подходящи за целогодишна употреба. При по-старите автомобили е добре да се използва по-рядко масло през зимата и по-гъсто, което да предпази двигателя, през лятото. Най-добре е да правиш смяната два пъти в годината - през пролетта и през есента.

Пази я чиста

През лятото няма виелици и снегове, които да затрупват колата, но за сметка на това има много прах и мръсотия.  Мий автомобила си често, а понякога го глези и с вакса.

Провери спирачките

Едно от най-важните неща в колата са спирачите. Увери се, че са в изправност. Тежкият трафик в града изхабяват спирачките. Изключително важно е да си сигурен в тях.

Разхлади я

Не само ти жадуваш за прохладата на морето. Преди дълъг път се увери, че машината ти може да устои на жегите. Бъди сигурен, че колата има достатъчно охлаждаща течност, за да я предпазиш от прегряване.

Смени чистачките

Чистачките трябва да се сменят поне веднъж в годината- преди есента или пролетта. В дъждовните сезони трябва да си сигурен, че ще можеш да виждаш добре пътя. През лятото често се случва да вали проливен дъжд. Помисли за безопаснотостта.

Добре е да поддържаш автомобила си в изправност през цялата година. Смяната на маслото, на гумите и всички проверки в системите трябва да е неизменна част от програмата ти, без значение кой сезон е. Не забравяй да провериш аптечката в колата и да я обновиш при нужда - не се знае от какво можеш да имаш нужда на дълъг път.

Ако имаш нужда от смяна на автомобила, разбери как да избереш нова кола, а БНП Париба Лични Финанси може да бъде твоя сигурен партньор в покупката на новия автомобил. Нашите автокредити осигуряват до 80 000 лева, с които веднага ставаш собственик на автомобила - научи повече за Автокредит Нова и Автокредит 3+.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации