Лични финанси

Практични съвети как да избереш нова кола

Публикувано на 28 май 2018 от Валентина Райнова

Практични съвети как да избереш нова кола

Имаш нужда от нов автомобил, но как да го избереш? Покупката на кола е голямо решение, което изисква много енергия в проучване, търсене и сравняване.

Ако си изправен пред много неизвестни и имаш въпроси, ще ти предложим няколко практични съвета как да избереш нова кола.

Стара или нова кола

Задай си въпроса: чисто нов автомобил ли искам? Как можеш да разбереш дали това е най-добрият вариант за теб? Всеизвестен факт е, че цената на автомобила спада още с излизането му от автосалона - и то с около 20%. Но пък гаранцията на новия автомобил е огромно предимство, което може да покрие скъпите ремонти и повреди. Можеш да се възползваш от нея само в оторизирани сервизи на марката. Имай предвид, че в зависимост от марката и модела на автомобила, обслужването може да достигне четири цифрена сума, и то за среден клас автомобил.

Данъци

Друг фактор, който трябва да вземеш под внимание, са данъците. В България новите автомобили се таксуват по-високо. Разлика в размера на данъка идва и от годината на производство, мощността, екологията и други. Ако твърдо си решил, че ще купуваш нова кола и допълнителните разходи не те притесняват, започни с търсенето.

Какво е водещо за теб?

Когато започваш търсенето си, има много параметри, които трябва да обмислиш. Марка и модел, цена, мощност, икономичност, бъдещи разходи за обслужване и ремонти, двигател (дизелов, бензинов, електрически), големина и функционалност на автомобила, застраховки. Изборът на някой от тези критерии води до компромис с други, но ще помогне да се стесни кръга на търсения автомобил.
Ако марката и моделът не са водещите, но си наясно какъв точно автомобил търсиш, провери автосалоните онлайн или на място за автомобил, който отговаря на търсените характеристики. Виж кои марки предлагат търсения клас и вид автомобил и какви са цените.

Тествай

След като си намерил марка и модел, която отговаря на изискванията ти, премини към приятната част на търсенето на автомобил - пробното каране. Тествай колата и прецени дали това търсиш и като шофиране, и комфорт. Ако планираш да пътешестваш често, то комфортът е от изключителна важност. Ако изборът ти е сведен до няколко автомобила, опитай се да ги тестваш в един и същи ден, за да може да направиш по-добро сравнение в поведението на автомобила.

Детайлите са важни

След като вече си избрал марката и модела, идва следващият етап - уточняването на детайлите като мощност, пакет екстри, които да бъдат включени, цвят, аксесоари и други. Търговците дават базова цена на автомобила, която включва минималното ниво на екстри. Съществуват допълнителни нива на оборудване, които естествено покачват цената.

Колкото по-специфични са изискванията по характеристиките и екстрите на автомобила, толкова повече ще се увеличи цената. С фиксиран бюджет си? Помисли кои са важните неща за теб и кои са повече лукс. Или вземи допълнително финансиране, например потребителски авто кредит Нова, за да можеш да поръчаш колата, която ще отговаря на всичките ти критерии.

Ако искаш всички екстри, често се налага  да почакаш, защото ще трябва допълнителна поръчка на такъв автомобил. Не забравяй да уточниш ясно периода за доставката и да си поискаш компенсация, ако той не се спази.

Стари за нови модели

Не е лошо да провериш и за модели, които предстоят да бъдат заменени с нови. Търговците обикновено са склонни да дават по-голяма отстъпка за тях, за да продадат по-бързо наличните автомобили. При избора на марка, провери и какви възможности за изкупуване и подмяна на автомобила дава дилърът. Имай предвид, че колкото по-непопулярна е марката или моделът на автомобила, толкова по-бързо се обезценява. Повечето автосалони предлагат да купят стария ти автомобил срещу отстъпка в цената на новия.

Преговаряй

Не винаги първата цена, която ти предлагат, е най-добрата. Дилърите в автосалоните са преди всичко добри търговци и искат да продадат колата. Готови са на компромиси и с тях може да се договори отстъпка. Тя може да е за цената на автомобила или пък пакета екстри. Ако някой търговец не желае да преговаря, може да поискаш да разговаряш с друг дилър в автосалона или просто да отидеш в друг автосалон.

Финансиране

Важно е да избереш и добре варианта за финансиране. Повечето дилъри работят с конкретни лизингови компании, но те не винаги са най-добрият вариант - голяма първоначална вноска, висока месечна вноска, кратък период на изплащане и др. Това обърква личните финанси. По-добре виж предложения от други лизингови или кредитни компании и се увери, че офертата е изгодна за теб в дългосрочен план.

Провери варианта за кредит, където първоначалната вноска не е задължителна, а сроковете са по-дълги. Автокредит Нова на БНП Париба Лични Финанси е банков потребителски кредит за покупка на нов автомобил до 3 години и ти позволява да финансираш покупка до 80 000 лева. Имаш възможност да получиш и допълнително финансиране за свързани разходи като данъци и такси. Разбери как можеш да финансираш покупката си лесно и удобно с БНП Париба Лични Финанси.

И не забравяй - колкото и убедителен да е търговецът и дори силно да желаеш чисто новия автомобил, винаги обмисляй добре всички детайли на сделката преди окончателното закупуване.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации