Нашата дейност

Как да направиш добро впечатление в първия си работен ден

Публикувано на 24 октомври 2017 от Веселина Евтимова

Как да направиш добро впечатление в първия си работен ден

Поздравления - започваш нова работа! Първият ден на новото работно място може да бъде както най-запомнящият, така и най-стресиращият ден в кариерата ти.

За да излезеш победител в това начинание, подготвихме за теб няколко полезни съвета, които могат да ти помогнат да спечелиш уважението на новите си колеги като се представиш добре, без излишно напрежение.

Запознай се отблизо с новата компания и нейните служители

Първият ден в непозната обстановка е свързан с много нови лица и имена. Постарай се да запомниш имената на колегите от екипа. Те ще са тези, на които да разчиташ в първите седмици за помощ и съдействие. Ако започваш нова работа на експертна или мениджърска позиция, проучи имената на хората на ключови позиции. Използвай социалните медии, за да разбереш повече, така че да си подготвен за това, което те очаква.

Бъди готов да учиш

Независимо от позицията, на която стартираш новата си работа, бъди отворен за нови знания, подготви се да слушаш внимателно. Много компании имат встъпителни програми за нови служители, които да улеснят навлизането им в работата и да помогнат за успешното им обучение.   

Подготви си въпроси

Нашите специалисти от отдел „Човешки ресурси“ съветват на първи работен ден в компанията, освен да си добър слушател, да подготвиш и различни въпроси, които да зададеш. Те могат да бъдат свързани с цялостния процес на работата ти, офис етикет и др. С подготовката си ще покажеш на екипа, с който ще работиш, своето любопитство, заинтересованост и отговорност към работата.

Представяне

През този ден ще се запознаеш с различни хора, които ще искат да те опознаят, ето защо е добре да си подготвиш кратко представяне. Откъде е започнала кариерата ти,  какъв е опитът ти и каква ще е новата ти роля в компанията.

Ориентирай се в офисната атмосфера

Първият работен ден е богат на контакти. Предстои ти да се запознаеш с много колеги. Постарай се да научиш кой къде се намира в йерархията, за да можеш да обръщаш своите бъдещи запитвания към правилния човек в екипа. Не се притеснявай да попиташ колегите и за важни писани и неписани правила. Това само ще добави още една червена точка в актива ти – ще покаже желанието ти по-бързо да се адаптираш и да станеш част от компанията.

Отпусни се

Спокойствието е от изключително значение, ето защото трябва да си починеш добре преди първия работен ден. Така ще се чувстваш уверен, а мисълта ти ще е свежа. Не закъснявай - бъди поне 15 минути по-рано, но влез в офиса точно навреме.

Усмихни се

Всички знаем, че първите впечатления са от значение - не забравяй да се усмихваш. Бъди уверен  и покажи на всички радостта си, че си част от компанията и екипа.

Тези малки насоки могат се превърнат в голяма подкрепа за успешен старт в твоя първи работен ден. Не забравяй – всяко начало е трудно, но то може да ти отвори нови хоризонти за изява, професионално развитие и успешна реализация.

Още конкретни и практични съвети може да научиш от нашите 5 ключови компетенции за старт на успешна кариера във финансовата сфера.
Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации