Лични финанси

Как да извлечем полза от моменти на криза

Публикувано на 24 юли 2020 от Добрияна Караджова

Как да извлечем полза от моменти на криза

Икономиката следва своеобразен кръгообразен модел.

Периодът от свръхпотребление е последван от  такъв на стагнация, което е напълно логично, тъй като потребителите изчерпват наличните си финансови и капиталови ресурси.

Затова кризата, настъпваща през 2020-2021 г., беше напълно предвидима, т.к. през изминалите години в периода 2012 – 2019 потреблението стремглаво се увеличаваше. Ситуацията с коронавируса само забърза тези непрeдотвратими, но логични икономически процеси.

И все пак – възможно  ли е да извлечем полза от нея?
Периодите на икономическа  криза и стагнация са много по-кратки от периодите на възход, така че трябва да се възползваме максимално от тях.

На първо място – инвестирай в себе си

Сега е моментът и времето да забавиш темпото и вместо в необмислени и скъпи покупки да вложиш наличните си средства в шофьорски, езиков или друг курс, да напишеш отдавна отлаганата си дипломна работа или да придобиеш нови умения.

Щом кризата отмине – търсенето на кадри във всички сфери от обществения живот ще се увеличи и колкото повече знания имаш ще бъде по-добре за теб. Работодателите също намаляват разходите си чрез съкращаване на част от персонала или намаляване на работното време или работното възнаграждение и колкото повече умения имаш, толкова по-успешен служител ще си. В случай, че се самоосигуряваш или работиш свободна професия допълнителните знания в различни сфери ще ти помогнат да се справиш по-добре и едновременно с това да съкратиш разходите си.

На второ място – вложи парите си разумно

По време на криза обикновено се покачват цените на бързооборотни стоки, но често спадат на други – мебели, книги, техника, автомобили.

Сега е моментът да преобзаведеш жилището си с минимални средства или да си закупиш автомобил. Даже и да нямаш спестени средства, можеш да се възползваш от стоки на изплащане с минимално оскъпяване или от безлихвен кредит. Много по-лесно е да направиш ремонт на дома или на автомобила в  моментите на стагнация, тъй като майсторите са по-свободни.

На трето място – развий своите умения

Всеки от нас има опит в определена сфера или свое хоби. Помисли какво ти се отдава и ти харесва. Често в моментите на икономически застой фирмите или потребителите ползват услугите на любители, а не на професионалисти с цел намаляване на своите разходи. По време на отминалата преди почти 10 години финансова криза някои хора стартираха успешно сладкарски бизнес от хоби; други впрегнаха шивашките си умения; трети започнаха да се занимават с фотография или преводи и откриха продажбите в интернет– така от недотам сериозно занимание, всички те започнаха да получават приходи и до днес.

На четвърто място – ползвай интернет за продажба и реклама

В периодите на криза често се случва физическите магазини да бъдат затворени или цените да са твърде високи за джоба на крайния потребител. В ситуацията с коронавируса - много хора умишлено избягват да посещават магазини и молове заради струпването от хора. Ето защо интернет пространството се превръща освен в място за полезна информация, също и в такова за продажби и реклама. Можеш да продаваш всичко – от вещи втора употреба до home-made творения. Можеш също така и да рекламираш себе си - всичко от водопроводни услуги до програмиране.

На пето място -  търпението е важно

Рано или късно кризата ще отмине, но трябва да сме подготвени за нея. Предлагаме няколко идеи за допълнителен доход, както и успееш да планираш бюджет в трудни ситуации.

Добрияна Караджова

Здравей, аз съм Добрияна Караджова

Здравей, аз съм Добрияна Караджова

Работя в компанията малко повече от две години в отдел Телепродажби като кредитен консултант.


Как управлявам финансите си?

Управлявам финансите си с внимателно и предварително месечно и годишно планиране на бюджета си – както личния си, така и този на цялото семейство.

Още мои публикации