Лични финанси

Как да планираш бюджет по време на извънредно положение

Публикувано на 12 май 2020 от Валентина Райнова

Как да планираш бюджет по време на извънредно положение

Планирането на бюджет е полезен и практичен начин да организираш личните си финанси.

Необходимостта от разпределяне всеки месец на средствата, с които разполагаш, ще се отрази добре на твоето финансово състояние, особено по време на криза.

Днес сме ти подготвили 5 практични съвета как да управляваш по-добре парите си в условия на извънредно положение:

1. Не харчи повече за храна

В момента на криза първата реакция на хората е да започнат да се презапасяват с продукти от първа необходимост. Но както знаеш, магазините работят, заредени са и няма нужда от този излишен разход. Съветваме те да си изготвиш определен бюджет за храна за седмица или месец и да не го надвишаваш. Още по-лесно ще бъде, ако предварително подготвяш меню за седмицата, след това да проверяваш какви продукти имаш вкъщи и да купуваш само това, което нямаш.

2. Плащай навреме битовите си сметки

Днес много хора работят от дома си и за тях е важно да имат постоянно интернет и телефон. Затова трябва редовно да си плащаш битовите сметки и да не ги отлагаш във времето. Удобно е да ползваш онлайн решения за плащане на сметките си. Задели си бюджет и за този разход, като предвидиш резерв от малко по-голяма сума от обикновено. Все пак, стоейки по цял ден вкъщи неминуемо ще изразходваш повече.

3. Задели средства за вноските по кредитите си

Ако имаш кредити или кредитна карта, продължавай редовно да плащаш вноските си. Заделяй си нужните средства за това и не се отпускай като ги отлагаш във времето. А ако усетиш, че можеш да срещнеш затруднения, незабавно се свържи с банката си и потърсете решение заедно.

Ако имаш кредитна карта, можеш да се възползваш от нейния гратисен период и да плащаш битовите си сметки с нея. Например, кредитната карта от БНП Париба Лични Финанси има дълъг гратисен период – до 58 дни.

4. Заделяй си малка сума

По време на криза е повече от наложително и да отделяш малка сума „за всеки случай“. По този начин ще си спокоен, ако извънредното положение продължи по-дълго от очакванията ти и ще имаш заделени средства. А и сега е по-лесно – спестявай сумата, която сега не харчиш – като например, за транспорт, ресторант или за карта за фитнес и други.

5. Преоцени разходите си 

Най-вероятно има доста неща, за които преди това си давал много пари? Сигурни сме, че доста от тях са излишни и не е нужно в момента на криза да ги купуваш. Съветваме те да преоцениш разходите си и да ги ограничиш до минимум – все пак, стоиш по цял ден вкъщи и не е нужно да отделяш цялото си време и средства в пазаруване онлайн на вещи, които не са ти крайно необходими, нали?

И накрая, предлагаме ти няколко идеи за допълнителен доход и как да се научиш да спестяваш

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации