Нашата дейност

Как да използваш кредитната си карта

Публикувано на 18 юни 2019 от Валентина Райнова

Как да използваш кредитната си карта

ОтЛични финансови новини - ползвай разумно кредитната карта

Често хората се притесняват да притежават кредитна карта, поради незнанието как да я използват правилно или как да се възползват пълноценно от нейните предимства. Ако знаеш обаче как да я използваш отговорно, тя може да бъде полезна в много ситуации.
С кредитната карта ползваш пари на кредит и е добре да знаеш и да спазваш няколко прости правила, благодарение на които тя ще работи за теб и ще е удобство, а не натоварване на бюджета.

Познавай картата си

Важно да знаеш какъв е лимитът по картата ти, гратисният период, лихвата и всички разходи по нея. Цялата тази информация ще откриеш в договора си. Затова е важно да го прочетеш внимателно и при каквито и да било въпроси да се обърнеш към финансовата институция, издала картата.

Всяка кредитна карта има различен гратисен период, като кредитните карти от БНП Париба Лични Финанси предлагат гратисен период до 58 дни за покупки на ПОС терминал или онлайн, който започва да тече от момента на покупката. Ако направиш покупка и върнеш задълженията си в рамките на гратисния период, няма да се начисли никаква лихва. Гратисният период дава възможност да управляваш разумно личния си бюджет и да имаш достатъчно време да поддържаш баланс. Кредитната карта от БНП Париба Лични Финанси няма начислявана годишна такса за обслужване, такси за покупка на POS терминал в магазин, както и за sms известяванe.

Още предимства на нашата кредитна карта:

Покупка на равни вноски в кредитния лимит - покупката на стока на изплащане с кредитната карта на БНП Париба Лични Финанси е много по-лесна - без кандидатстване, получавате веднага и плащате на удобни равни вноски всеки месец. Със съкратена процедура и предварително одобрение в рамките на кредитния ви лимит.

Превод от карта към сметка -  с услугата Превод от карта към сметка БНП Париба Лични Финанси предоставя възможност за превод на пари от кредитна карта към лична банкова сметка - минимална сума от 100 лева и максимална до размера на разполагаемия лимит по вашата карта. Притежателите на кредитна карта от компанията, могат да заявят услугата онлайн. Разполагате с пари в брой по сметката си лесно, без да плащате такса за превода.

Следи внимателно баланса

Това означава да имаш ясна представа колко пари си използвал, колко време ти остава от гратисния период, кога е падежната дата на вноската ти и колко е минималната погасителна вноска. Ето защо, не изхвърляй месечното извлечение, а внимателно го разглеждай. Това ще ти отнеме около 10 минути, но ползата е огромна.

Съвет: Не трий СМС-ите, които получаваш след плащане с картата. Не заемат много място в телефона, а в същото време винаги можеш да провериш колко си платил в близкия магазин, например.

Не закъснявай с вноските

Кредитната карта е страхотен инструмент за изграждане на добра кредитна история. А да имаш добра история е важно, защото в бъдеще ще ти даде достъп до повече финансови услуги, като голям потребителски кредит за реализация на проект, например. Ето защо не трябва да закъсняваш с плащането на вноската. Не е нужно да погасяваш цялата използвана сума. Достатъчно е да плащаш навреме минималната вноска и кредитното ти досие ще изглежда добре. Това е още една причина внимателно да се запознаваш с извлечението по картата, за което споменах.

Използвай картата сигурно

Помни ПИН кода си, а не го записвай никъде и не го споделяй с когото и да било. Ако картата ти е от ново поколение, като тези на БНП Париба Лични Финанси, активирай 3D Secure код. И още нещо – в момента, в който установиш, че картата липсва, незабавно се свържи с издателя ѝ, за да я блокира.

Използвай картата разумно

Най-важно е да използваш разумно своята карта. Знаем, че е голямо изкушение да направиш импулсивна покупка, но това са пари на кредит и е добре да прецениш внимателно дали можеш да си я позволиш. Разбира се, когато става дума за спешни разходи, за които не разполагаш с пари в брой, картата е отлично решение. 

БНП Париба Лични Финанси предлага застраховка към кредитната карта, която ще защити както плащанията ти по нея, така и допълнителни рискове, като загуба на документи и кражба на пари.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации