Лични финанси

Как да избереш климатик, с който да пестиш?

Публикувано на 27 май 2019 от Веселина Евтимова

Как да избереш климатик, с който да пестиш?

Все повече хора избират климатика като удобно решение за отопление през зимата и охлаждане през лятото.

Ако и ти се замисляш за подобна стъпка, ти предлагаме няколко практични съвета как да се ориентираш сред многото модели на пазара. Така ще ти помогнем не само да избереш подходящия климатик, но и да спестиш пари при покупката и при ползването му през годините.

Прецени къде и колко ще го ползваш

Първата стъпка е да знаеш в кое помещение ще инсталираш новата си придобивка. Ако е за голяма стая като хола, ще ти е необходим по-мощен климатик, за да може да отоплява/охлажда, без да се натоварва. Ако устройството работи на оптимален режим, ще харчи по-малко енергия и така ще ти пести пари. А ако инсталираш по-малък климатик от необходимото, накрая на месеца ще си неприятно изненадан.

За спалните можеш да вземеш по-малки климатици. Те ще свършат чудесна работа, а и са по-евтини от големите модели. Тук важно условие е да затваряш вратите, за да може климатикът да работи само в едно помещение и да не климатизира целия апартамент.

При покупката на климатик е важно да прецениш и колко време ще се ползва. Ако ще работи целогодишно, тогава ще ти трябва по-висок клас и съответно по-скъп модел. Ако искаш да го инсталираш на вилата, където да охлажда по време на лятната отпуска, можеш да си купиш и по-евтин охладител.

Избери екстрите според помещението

Съвременните климатици предлагат много екстри, които са голямо удобство и повишават комфорта. Съветваме те за спалнята да си избереш климатик със „Супер тих режим“, какъвто предлагат водещите производители. Така устройството ще работи цяла нощ, без да чуваш досадното бучене.

За хола си вземи климатик, който има вграден WiFi модул и го вържи към домашната мрежа. Така преди да се прибереш, ще можеш да го настроиш на желаната температура и да влезеш в комфортно климатизирания си хол.

Не пренебрегвай и функциите за пречистване на въздуха, които са много полезни за големите градове. В магазина внимателно разпитай за типовете филтри, колко често се сменят и как се поддържат. Така ще можеш да предвидиш по-добре експлоатационните разходи на климатика. Препоръчваме ти да си купиш устройство, което има филтри срещу бактерии и мухъл и е с вграден йонизатор. Така ще се радваш на страхотен домашен комфорт.

Колкото по-висок е енергийният клас, толкова повече ще пестиш

Много е важно да избереш климатик с висок енергиен клас. Най-добре е да изключиш всички продукти, които са под клас А+ и да се насочиш към А++ и нагоре. Разликата в консумацията на ток е осезаема, а това директно се отразява на бюджета ти.

Разпитай за промоции

Почти през цялата година има промоции на климатици. Дори и да си харесал някоя марка, ако конкурентен продукт от близък технически клас е със сходни характеристики е на по-добра цена, не се колебай да го вземеш.

Попитай дали монтажът е включен в цената. Често той се заплаща отделно, което е допълнителен разход. Но можеш да си го спестиш, ако попаднеш на промоционално предложение.

Много често можеш да попаднеш и на промоция за удължена гаранция. Със сигурност ще си по-спокоен, ако знаеш, че в следващите 5, а не 2 години уредът ти ще бъде ремонтиран безплатно, ако случайно се повреди.

Финансирай покупката

Диапазонът в цените на климатиците е много голям и варира от 600-700 лв. до 3000-4000 лв. Съветваме те да не се спираш на най-евтиния вариант, а да избереш климатик с висок енергиен клас и добри параметри. Така той ще ти служи по-дълго време и няма да се налага да го сменяш или ремонтираш често. А ако избрания модел е над бюджета ти, можеш да го вземеш със стоков кредит от БНП Париба Лични Финанси. С него вноските ти за фиксирани за целия период, което ти помага да планираш по-добре семейния си бюджет.

Освен със стоков кредит, можеш да си купиш климатика на изплащане на равни вноски и с  кредитната ни карта. С нея имаш дълъг гратисен период от до 58 дни, а и редовното ѝ обслужване ти помага да изградиш добра кредитна история.

Не забравяй и да застраховаш покупката си. С пакет „Закрила на плащанията Плюс“ можеш да застраховаш кредита си, което ти дава финансова стабилност в случай на непредвидено застрахователно събитие, свързано с теб или покупката ти.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации