Лични финанси

Как да избереш идеалния телефон?

Публикувано на 11 август 2015 от Янита Минкова

Как да избереш идеалния телефон?

Смартфонът става все по-функционален и по тази причина все по-необходим. Ето защо е толкова трудно да избереш такъв, който да ти служи добре и да съчетава всичко необходимо на едно място. Съветваме те, когато го избираш, да си отговориш на следните въпроси:

За какво смяташ да го използваш?

Електронна поща и приложения:
Ако всичко, което искаш от телефона си е да проверяваш електронната поща и да използваш приложенията като бележник, калкулатор или календар, тогава почти всяко устройство ще отговори на нуждите ти и важното е да избереш добра операционна система. Решението се свежда до това колко би похарчил за добра резолюция на екрана, скорост на зареждане на приложенията и надеждна батерия.

Четене и редактиране: Налага ли ти се да разглеждаш документи, да редактираш таблици и други, подобни дейности? Тогава  търси телефон с достатъчно голям екран. Този тип телефони се наричат фаблети, защото са по-големи от средните смартфони и по-малки от стандартните таблети. Тези устройства са малко по-неудобни за  пренасяне и не винаги можеш да ги управляваш с една ръка. Но пък големината на екрана им позволява лесно преглеждане и редактиране на презентации и четене на документи.

Водене на записки: Смарт телефонът е чудесен инструмент за водене на бележки, когато си на среща или презентация. Тази функция е налична на почти всички устройства, но най-удобно е писането на тези, които са по-големи от 5,5 инча. Важно е да обърнеш внимание на самия екран и неговата чувствителност, както и бързина на реакция.

Няколко задачи едновременно: Ако си от хората, които съумяват да правят повече неща едновременно, тогава подходящият за теб телефон е този, който поддържа така наречената функция „мултитаскинг“. Ако наистина имаш нужда точно от подобен телефон, нашия съвет е да избереш модел с по-голям екран.

Какви спецификации да има?

Процесор: Процесорът на телефона определя скоростта му и цялостното му представяне. В зависимост от това как искаш да го използваш, можеш да определиш скоростта на процесора. Нашият съвет е да не се задоволяваш с по-ниските скорости, въпреки че те гарантират зареждане на всички приложения достатъчно бързо. Можеш да се ориентираш от цифрата, която съдържа телефона в името си. Колкото по-голяма е тя, толкова по-бърз ще е процесора, когато му подаваш информация и команди, които да изпълнява.

Операционна система: Тя определя бързината на смарт телефона, при превключване на различните приложения. Докато 1GB са достатъчни за стандартните апликации, по-бързите устройства предлагат 2 GB. А ако наистина искаш много бърз телефон, с който да управляваш няколко приложения, те съветваме да се насочиш към моделите, които предлагат 3 GB оперативна памет.

Памет: Повече място в телефона означава  повече пространство за съхранение на документи, снимки, видео и други файлове. Това определя и колко приложения можеш да инсталираш в телефона си. За стандартните телефони 16 GB свободно пространство е доста приемливо, но ако си от хората, които активно използват смарт устройството си препоръчваме да избереш модел с 32 GB или с възможност за добавяне на карта памет.

Издръжливост на батерията: Дългият живот на батерията е много важно условие за телефона, ако наистина не го изпускаш от ръце. Според някои тестове на средностатистически телефон, ако активно го използваш за разговори и интернет, колкото и да е добра батерията ще издържи около 8 часа и половина. Ето защо е добре да обърнеш внимание на характеристиката на батерията, да имаш винаги зарядно под ръка или портативна външна батерия, чрез която да го зареждаш, когато си навън.

Телефонът може да бъде много полезен инструмент и за бизнеса, ако избереш правилните приложения. Те ще ти помогнат да улесниш работата си, докато я вършиш навсякъде по света.

Ако все още се затрудняваш в избора си, може да посетиш някой от нашите партньори, които ще ти помогнат в решението. От тях можеш да вземеш телефона и на изплащане  с кредит за покупка на стока.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации